Inne eller ute

Under ett möte igår fick jag frågan om jag tror att slipsen kommer att försvinna med tanke på att man ofta ser herrar i kostym idag men utan slips.
Den slips vi ser idag härstammar ifrån slutet av 1800-talet och det gör även den manliga kostymen. Slipsknuten four-in-hand tillkom också vid den här tiden. Slipsarna var relativt diskreta ända till andra världskriget slut då man i Amerika började designade slipsar i starka färger och brokiga mönster men den trenden nådde inte oss förrän långt senare. Under 50-talet blev intresset för den s.k preppystilen stort  dvs den klädstil som de unga och välbärgade studenterna vid engelska och amerikanska universiteten bar. Den engelska stilen var mer konservativ än den amerikanska men den randiga clubslipsen hade de gemensamt. När Beatles började erövra världen designades en kostym utan krage och slag som de bar tillsammans med skjorta och en smal mörk slips. Med denna klädsel såg de prydliga ut inför den äldre generationen som förfärades över deras musik och långa hår. James Bond bar ju alltid slips till sina välskräddade kostymer. Vi minns väl än idag yuppi-killarnas klädsel under 80-talet och en gul sidenslips ifrån ett välkänt modehus var en viktig detalj. Med hela sin utsida ville de signalera hur framgångsrika de var. Filmen Wall Street från slutet av 1980 talet med fantastiske Michael Douglas i huvudrollen som Gordon Gekko är ett bra exempel på detta fenomen. Slipsmodet har precis som allting annat förändrats under åren och vi har sett smala, breda, färgglada, mönstrade, virkade och även slipsar i skinn och läder. Många företag låter också beställa slipsar med sin egen logo.
Slipsen har ju funnits med så länge att jag tror att den kommer att överleva den svacka den befinner sig i just nu. Den är ju en viktig detalj för männen när de vill klä upp sig såväl inom businessvärlden som privat.
 
 
 
 
 Bildkälla: Pinterest
 
Kommentera inlägget här: