Lita på alla dina sinnen

För några år sedan var jag på Göteborgs konserthus och lyssnade på Fredriks Lindströms föreställning Svenskar är också människor. Han ironiserade hejdlöst med den svenska mentaliteten och kulturen och att vi med vårt ord lagom är mer extrema än vi tror. Hans enmansshow är något av det bästa jag sett i underhållningsväg och han har publiken i sin hand från första stund. Vi vrider oss av skratt men ibland blir vi även generade när han radar upp igenkänningsbara exempel på vad som är typiskt svenskt. 
Att vi också slänger mat och dryck eftersom bäst-före-datum passerat istället för att lita på våra egna sinnen tog han också upp. Detta är säkert något som vi nog alla gjort oss skyldiga till vid något tillfälle. Han frågade publiken om vi tappat vårt lukt- och smaksinne eller vad det beror på? Jag kan aldrig minnas att min mamma, farmor eller någon annan i deras generationer slängde något i onödan. De litade helt enkelt på sina sinnen och kunde konsten att återanvända det mesta både i både mat- och klädväg.
Jag testade denna grädde 14 dagar efter utsatt datum och den luktade och smakade precis lika bra som om de varit ny. Hur många av er brukar slänga slentrianmässigt eftersom tiden gått ut?
 
 
 
 
 
Kategori: Elisabeth Taggar: Bäst-före-datum, grädde, generation, Fredrik Lindström, Göteborgs konserthus. lukt- och smaksinne, återanvända.
Jessica :

Jag luktar och/eller smakar alltid på maten. Använder eller slänger därefter.

Svar: Tack för din kommentar Jessica och trevlig helg
Elisabeth Bövik

Nathalie Sjögren:

Jag brukar alltid lukta, smaka och titta innan jag slänger. Litar inte på datumen. Mycket beror på hur vädret är, om det är varmt ute.

frk Blubb:

Nej här slängs inget utan att det har luktats eller provsmakats först. VI tröttnade för ett par år sedan på att vi tyckte att vi var oaktsamma med maten och med en vecko-matplanering så har vi både sänkt matkostnaderna (trots att vi gick över till ekologiskt) och använder idag 90-95% av maten. Sista veckan i månaden har vi även lagamaturfrysenochalltannatsomfinnshemma-vecka för det är lätt ibland att köpa hem saker och stoppa i frysen.

Svar: Intressant och lärorikt. Tack för din kommentar.
Elisabeth Bövik

Kerstin Vickers:

Jag/vi gör precis som ovanstående, luktar och smakar först och använder eller slänger därefter.
Tack för jättebra tips att 'lagamaturfrysenochalltannatsomfinnshemma' sista veckan i månaden! Det ska jag börja göra.
Hälsningar Kerstin

Svar: Tack så mycket Kerstin och trevlig helg.
Elisabeth Bövik

Maria:

Jag är tyvärr en av dem som inte vågar lita på minna sinnen men för att inte slänga i onödan har min man denna förmåga så vi hjälps åt. Överbliven mat ger vi till vårt hushållsgris (min man) som gör matlådor av överbliven mat. Vi har som mål i vårt hus att slänga så lite som möjligt. Vi har av den anledningen ingen papperskorg i köket, utan bara återvinningskärl. papperskorgen har vi i badrumet, i andra sidan av huset. Vi har resonerat att det ska vara lite "knöligt" att nå papperskorgen just för att minsta sopberget. Sedan har vi vår kompis komposten så tar hand om den mat vi inte kan äta, så som potatisskal m.m.

Svar: Hej Maria och tack för din kommentar. Trevlig helg
Elisabeth Bövik

Kommentera inlägget här: