Mixa dina favoritplagg

Jag vill börja dagens inlägg med att tacka för alla era kommentarer till gårdagens inlägg. Det är bra att vi alla gör så gott vi kan att försöka återbruka, återanvända, skapa nytt av gammalt och inte slänga i onödan. Idag är det samma tema men nu handlar det om kläder. Det är inte mängden plagg i garderoben som är det intressanta utan hur man kan kombinera dem. Tempot i dagens samhälle är högt och alla är konstant stressade vilket också smittat av sig på sättet vi shoppar och kreativiteten att mixa och matcha våra kläder. 60-talet har i efterhand fått epitetet slit och släng men jag tycker det passar betydligt bättre på dagens samhälle eftersom vi endast använder ca 1/4 del av alla kläder vi köper. När det gäller att shoppa smart får man inte ha för bråttom. Det resulterar i att plaggen blir hyllvärmare, tar plats, ger oss kanske dåligt samvete, tär på ekonomin, måste bytas eller returneras och inte minst viktigt det är negativt för miljön. I GP fanns en artikel (undersökning av Postnor enligt Fri Köpenskap) för ett litet tag sedan som berättade att vi under förra året returnerade 3,5 miljoner varor och att det främst handlar om kläder som inte stämde i storlek eller passform. Näthandeln är här för att stanna men för att ditt köp skall bli meningsfullt vill jag ge dig några tips på vägen:
  • Storlek är bara en siffra medan passform är något annat.
  • Mät din egen kropp och jämför med de eventuella måttbeskrivningar som finns om plagget. Var noga med vidd över byst, midja och höfter samt titta efter var eventuell midja är placerad samt längden på plagget. Ser plagget mycket insvängt ut i midjan och du har en rak kroppsform undvik köp och tvärtom. Har man en högt eller låg placerad midja undvik plagg med fastsydda bälten. Skärpet kommer nämligen inte att sitta i midjan som var tänkt.
  • Notera också vilket material plagget är tillverkat i. Är det hårt och styvt och bygger ut eller är det mjukt och följsamt eller är det stretch. Ju finare kurvor din figur har desto viktigare är nämligen materialet.
  • För att du skall bli nöjd med ditt köp så skall det också kunna kombineras med dina andra plagg. Kan du endast se att det nya plagget passar tillsammans med ett eller två befintliga plagg - köp inte. Om det nya plagget däremot kan mixas med tre eller ännu flera plagg är köpläge.
  • Ta en semesterdag till att gå igenom din garderob och gör en riktigt bra garderobsplanering. Hur du skall gå tillväga återkommer jag med i ett annat inlägg.
Här ser ni att man kan skapa över 30 kombinationer av sina 13 favoritplagg. Hur många kombinationer av just era favortiplagg kan ni skapa? 
 
 
 Bildkälla: Pinterest
 
Kategori: Elisabeth, Tips; Taggar: Passform, kroppsform, figur, återanvända, kreativitet, kombinera, felköp, impulsköp, iögonfallande, köpläge, garderobsplanering, 60-talet, tempo.
Åsa:

Hej! Har precis börjat en ORDENTLIG rensning i garderob och själ💜! Det här var precis vad jag behövde. Tack!

Svar: Hej Åsa! Tack för din kommentar och så kul att du har nytta av mina tips.
Elisabeth Bövik

Kommentera inlägget här: