Vår utsida är vår förpackning

Idag tänkte jag göra en kort historisk återblick för att se hur människans förpackning har skiftat igenom historien. De första bilderna ifrån 1600- och 1700-talen visar att både män och kvinnor var lika flärdfullt och dyrbart klädda inom de högre samhällsklasserna. De var förpackade på ett sådant sätt att det inte gick att ta miste på vem som hade makten och rikedomen.
Den industriella revolutionen med sina nya tekniska landvinningar gav många människor arbeten och genom massproduktion förändrades människors konsumtionsmönstret. Fler grupper fick därmed chans att skaffa sig den typ av statussymboler som tidigare förknippats med ett fåtal utvalda. Den franska revolutionen blev också en avgörande brytpunkt och överklassen och aristokratin började förlora sin suveränitet. Det var också under slutet av 1700-talet som man för första gången hörde ordet medelklass i vårt språk, den klass som sedan skulle komma att förändra samhället i dess grundvalar.
En slags kavaj eller jacka har alltid funnits i den manliga garderoben men dagens kavaj har sitt ursprung i bonjouren, en 3/4-lång rock, som herrarna började bära under mitten av 1800-talet. Denna rock härstammar ifrån den engelska överklassens informellare mode.
Många forskare säger att den största förändringen som skett i den borgerliga mannens sätt att klä sig skedde i mitten av 1800-talet när bonjouren ersattes av en hel kostym. Nästan över en natt försvann färgprakt, dyrbara material, spetsar, rosetter, smycken, högklackade skor, makeup, peruker och annan personlig utsmyckning från männens klädsel och överläts istället till kvinnorna. Kavajen har alltså i första hand varit ett plagg för herrar men under 1980-talet blev det ett trendplagg även för kvinnor i karriären. I sina strikta kostymer av enkla snitt och i mörka färger betonade männen sin målmedvetenhet och uppfattning om yrkeslivet. Bilden nedanför är ifrån Harrods i London, 1909, och man märker tydligt att det är kvinnorna enbart som står för färg- och formprakt.
Igenom den mörka kostymen var det lättare för affärsmän ifrån världens alla hörn att mötas utan att någon hade åsikter om valet av klädsel. Kostymen blev en slags uniform som signalerade manlighet men i förlängningen också makt. Maktens förpackning som tidigare bestått av lyx och överflöd blev nu sober, klassisk och strikt. Det är kanske därför som de kvinnor som under 1980-talet nådde ledande positioner i samhället ansåg att det skulle främja deras karriärer om de anpassade herrarnas kläder och gjorde dem till sina egna. En helt ny kvinnlig siluett med med den skräddade kavajen med enorm axelbredd, en snävare och kortare kjol än tidigare, högklackade pumps och oftast svarta strumpor började synas i maktens korridorer.
Bilderna nedanför kommer ifrån Working Girl och talar sitt tydliga språk om vikten av att klä sig som männen för att göra sin röst hörd och bli tagen på allvar.
 
 
Många av de tanksätt som fanns för flera hundra år sedan lever fortfarande kvar fastän vi kanske inte alltid är medvetna om detta. Kläder är en förpackning som även idag signalerar makt. Ju mer välsittande en kostym är desto högre post i samhället har männen som bär den.
Idag är det mycket vanligt att kvinnor inom politiken och affärsvärlden bär kavaj med tillhörande byxor eller kjol i neutrala färger och klassiska snitt och den personliga utsmyckningen i form av smycken och accessoarer är mycket enkel.
 
 Bildkälla: Pinterest
 
 
Kategori: Elisabeth, Herrar; Taggar: Förpackning, sober, klassisk, kavaj, överdimensionerad, skräddad, vadderade axlar, välklädd, politik, affärsvärlden, lyx, överflöd, dyrbarheter, högklackat, makeup, peruker.
Kommentera inlägget här: