Rasande elegant!

Igår kväll var jag i Lysekil dels för att höra Birgitta Rasmusson berätta om kafferepets historia i anrika Oscars i Havsbadsparken och dels för att promota min Stilkurs som startar i september under Studieförbundet/Vuxenskolans regi. Anmälan sker via Studieförbundet.
 
Birgitta Rasmusson är en mycket elegant och karismatisk kvinna med ett gedigert kunnande i bakning som vi kunnat se i TV4 program Hela Sverige bakar.
Kaffedrickande här i landet började så smått under mitten av1600t och var endast en dryck för herrar. Det växte upp s.k kaffehus lite varstans där männen samlades och under hemliga riter drack sitt kaffe. När kaffekonsumtionen ökade på brännvinnets bekostad protesterade bönderna och tidvis blev därför de importerade bönorna förbjudna.
Ordet kafferep kommer ifrån att kvinnorna repade upp gammalt tyg eller stickat (som de skulle ha till fyllning i kuddar) samtidigt som de drack kaffe. Denna svenska traditionen uppstod i början av 1900t och den involverade endast kvinnor. Om det fanns en man med så var det präst. Under hans kuvert placerade man en extra vacker duk s.k prästaduk.
 
Ett vackert dukat bord med bästa duken och servisen hörde till. Först bjöd värdinnan på din fina bullen bakad av fin vetedeg som innehöll extra god fyllning och gärna glaserad och den var alltid alldeles nygräddad. Därefter serverades de mjuka kakorna oftast 3-4 olika sorter som bl a finare drömtårta, fruktkaka. På kakfatet med småkakor skulle det finnas minst sju olika sorter. Men Birgitta berättade att hennes mamma hade blivit bjuden på 17 olika sorter. Gästerna var tvungna att ta av alla sorter. Att tacka nej var ett säkert sätt att visa brist på bildning och uppfostran.
Efter föreläsningen provsmakade Birgitta hembakade kakor ifrån Lysekil som alla fick goda betyg. Några även kallade rasande eleganta och goda.
Ca 120 damer bjöds sedan på kaffe och massor av goda mjuka kakor och småkakor och i samband med denna kafferepsstund berättade jag om Stilkursen som kommer att starta i september.
Även inom bakning förekommer det trender som dessa jättestora kanelbullar och kakor som var så inne en tid men Birgitta tror att våra klassiska kaksorterna alltid kommer att leva kvar. Hur många av er använder ordet kafferep idag. Det känns som det nästan har försvunnit ur vårt språk. Ersättningsordet är fika som dessutom blivit ett internationellt ord Swedish fika precis som ordet smörgåsbord.
Några härliga timmar i mina gamla hemtrakter gick förbi alldeles för snabbt.
 
NORRSKEN EMMA:

hon är verkligen elegant :D

ha en bra dag
kram

Svar: Hej!Tack för din kommentar. Ja hon är en fantastisk kvinna och det var verkligen intressant, kul och massor av gott att äta.
Önskar dig en trevlig helg
Elisabeth
Elisabeth Bövik

Kommentera inlägget här: