Spännande ärmar

Vi började se skymten av dessa spännande ärmar redan i höstas men nu i vår och sommar står de i full "blomning." Svepande, vida med volanger, plisseringar och knytband och lagda puffveck - ja variationerna är oändliga. Denna säsong ser vi att även tunnare tröjor och koftor har liknande detaljer.
 
Under 1500t var ärmarna på både klänningar och rockar också enormt vida och skapade en "tunn-liknande" form. Nu ger ärmarna ett klock- eller lampskärmsliknande intryck. De som var med under 1980t glömmer väl inte heller den enorma axelbredden som skapades med axelvaddar. Man kan lätt se kopplingar till de klädedräkter som Gustav Vasa bar på många porträtt.
Det finns många olika detaljer på en klädsel som man använder sig av för att tidsbestämma ett porträtt och ärmar är en av dem.
Vad är fördelar och nackdelar med dessa ärmar?
För alla som känner sig smala över axlarna och vill addera bredd är alla modeller med detaljer över axlar och överarmar helt perfekta eftersom de hjälper till att skapa volym. När man förändrar bredden över axlarna förminskas visuellt höftbredden.
Om man vill bygga en bra basgarderob med plagg som man kan använda under flera år är denna trend mindre bra. Antagligen kommer den att plana ut och försvinna inom något år och sedan står man där med ett plagg som känns omodernt.
Alla vill vi väl skapa en förändring men istället för form investera i färg för färger har inget bäst-före datum på samma sätt. Accentfärger som lyser upp den neutrala basen är ett bra sätt skapa ett nytt, snyggt och välklätt intryck.
Bilderna på blusarna har jag fotat hos HM
 
 
Kommentera inlägget här: