Vad du bör tänka på när du köper jeans!

Det finns väl knappast någon som inte har ett eller flera par jeans i garderoben. Denna byxa som föddes under 1800-talet i USA är ett plagg som jag tycker är smått unikt i klädhistorien. Minns inte källan nu men jag vet att jag läst någonstans att på grund av denna blåa arbetsbyxa blev "blått" synonymt med "arbetarklassens färg" under en viss period. Jeansen blev under 1950 talet it-plagget för alla ungdomar som genom att klä sig i jeans, skinnjacka och t-shirts revolterade mot sina föräldrars borgerliga värderingar. Jeansen har verkligen gjort en resa från ett rent arbetsplagg till ett plagg som tillsammans med kavaj, skjorta och snygga skor även passar i finrummet där dresskoden tillåter en snyggt nedklädd stil.
För att du skall känna dig snygg och bekväm är det bra att du funderar över alla detaljer som finns på de flesta jeans. Fundera över vad du vill framhäva eller eventuellt dölja. Alla detaljer spelar roll och med en lämplig modell kan du visuellt ge ett slankare intryck, en fylligare stuss eller få ett "rumplyft."
  • Om du är bredare runt höfter och stuss än upptill välj boot-cut. Det är en rak modell med lätt utsvängda ben. Byxbenens bredd balanserar din höftbredd och dina porportioner. Denna modell ger också effekten av längre och samlare ben. Om du har en A-formad figur kan du också lägga till detaljer upptill. Dessa förstora överdelen varvid underdelen ser mindre ut.
  • En platt rumpa ser fylligare ut i jeans som har bakfickor med ficklock, broderier och många horisontella detaljer som kontrasterande stickningar, dragkedjor, nitar, kristaller etc.
  • Överdriv inte fickorna storlek för då får du motsatt effekt. Stora fickor gör nämligen din rumpa visuellt mindre och vice versa.
  • Fickorna placering har också betydelse Ju tätare de sitter ihop desto mindre ser din rumpa ut.
  • Vissa modeller har fickor som sitter långt ned. Det är mindre smickrande för de flesta figurer.
  • Vita jeans ger ett större intryck än marinblåa.
  • Vräng jeansen när du tvättar dem så håller de längre.
    OBS! Fyll inte fram- eller bakfickor med mobil, nycklar plånböcker etc. Det ser slarvigt ut, förstör byxornas passform och ger det ett fylligare intryck än man tänkt.
Bildkälla Pinterest. Detaljer som förstorar.
Målet med detta och liknande inlägg är att det skall underlätta vid shopping och minska antalet felköp. Vi använder bara 20% av de plagg vi köper vilket inte är bra för miljön eller för vår egen plånbok. Ju mer du tänker efter desto större chans att du hittar kläder med god passform som du känner dig snygg, välklädd och bekväm i.
Ännu fler handfast råd får du när du bokar rådgivning i färg och/eller stil hos mig eller anmäler dig till någon av mina workshops som jag håller i höst hos Studiefrämjandet/Vuxenskolan i Lysekil och hos ABF här i Göteborg.
Önskar er en härlig dag vare sig ni jobbar som jag gör eller har semester!
 
 
 
Kommentera inlägget här: