Det är relevant vad vi har på oss!

"Forskare i USA har undersökt försökspersonernas tankebanor i förhållande till hur formellt klädd man är. Studien visar att kostymbärare känner sig mer mäktiga, vilket får dem att tänka i större banor i stället för att fastna i detaljer. Det vill säga en kostym genererar mer abstrakt tänkande och mindre konkret tänkande och förändrar därmed hur vi ser på världen, enligt psykologen Abraham Rutchick från California State University, enligt ScienceAlert."
"Att bära kostym förändrar hur din hjärna jobbar. Du känner dig inte bara mäktigare utan även ditt sätt att förhålla dig till detaljer ändras. Det visar ny forskning."
Det står inget om kön i texten men jag utgår ifrån att man menar män eftersom man endast skriver om kostym och visar en herrkostym. Men jag anser att samma premisser gäller även kvinnor som då bör bära en formell dräkt eller kostym. Ju viktigare uppdrag och ju mer fokus man måste ha desto viktigare är det att klä upp sig, att bära en striktare och mer strukturerad utsida. Att dessutom bära en knytblus ger en subtil signal att man också har kontroll över situationen.
"Det andra experimentet gick ut på att få hälften av studenterna att dyka upp i kostym innan dessa genomgick det kognitiva testet. Resultatet var tydligt – studenterna som bar kostym tänkte i större banor. Forskarna menar också att effekten blir densamma oavsett hur länge du går klädd i kostym. Forskarnas slutsats är att det dagliga valet av klädseln påverkar kognitionen och hur man tolkar objekt, människor och händelser."
 
Med tanke på vad denna undersökning visat kanske det också är viktigt för alla studenter att tänka på sin utsida när de studerar inför en tenta även om de sitter ensamna i sitt studierum? Är det någon av er, mina läsare, som testat eller vet att ni lärt er snabbare och fått ett bättre resultat på någon tenta när ni klätt upp er lite grand?
 
 
 Photo cred: Pinterest
Kommentera inlägget här: