Låter nästan för bra för att vara sant?

Snart är det semester och många av oss reser kanske utomlands. På marknader och outlet kommer vi då ofta i kontakt med diverse kopior av kända varumärken. Kanske står plötsligt den där märkesväskan framför dig som du drömt om så länge och nu till ett riktigt fyndpris.
 
Längtan efter att äga väskan segrar över förnuftet som förstår att det måste rör sig om fejk. Genom att slå dövörat till för tankar om kopior och varifrån väskan kommer sviker vi alla de människor i Kina. Indoneisan, Kambodja m.fl som under hemska förhållanden och till oerhört låga löner tillverkar denna typ av produkter. Att det dessutom förekommer barnarbete, våld och droger för att orka med övermänskliga arbetstider tror jag de flesta av oss känner till idag. En annan anspekt är att kriminella organisationer tvättar pengar genom att kontrollera tillverkning och handel av märkeskopior.
Dagligen förekommer också försäljning av kopior på nätet. Denna bild som jag hittade på Facebook idag är ett färskt exempel på fejkväskor. Bakom sidan finns ett företag ifrån Kina.
Skillnaden mellan äkta och kopia är stor. En äkta väska är tillverkad av ett förstklassiskt material, tillverkningen kräver ett mycket noggrannt öga och varje liten detalj och stygn granskas minitiöst. Det får inte förekomma minsta lilla felaktighet på den färdiga produkten så det rör sig med andra ord om ett otroligt skickligt hantverk.
Att "fynda" på semestern eller på nätet kan bli en dyr historia. Tullen lägger beslag på dina piratprodukter och i vissa fall utgår även böter. Om du reser genom Frankrike och Italien kan du också åka på så dyra böter att beloppet överstiger priset för en originalväska.
Tullverkets sida kan du läsa vad som gäller.