Genus uttrycktes inte genom klädseln!

Tjej eller kille?

Med tanke på dagens barnkläder tror jag säkert att de flesta av er säger att det är en liten flicka vi ser på bilden. Men för länge sedan ansågs små barn inte ha någon könskaraktär. Först efter själva spädbarnsåldern fick killarna börja bära byxor d.v.s när de uppnådde den s.k koltåldern. Ordet kommer ifrån ett klänningsliknande plagg som både flickor och pojkar kläddes i och som gick under namnetkolt.

Porträttet ifrån 1710 visar Ludvig XVI som liten klädd i en fantastiskt vacker klänning i rosa siden med guldbroderier och vackra spetsar. En klädsel som denna i exklusiva material och dyrbara färger var naturligtvis enbart ämnad för de killar som tillhörde eliten.

Det finns nog ingen som vet exakt när majoriteten av föräldrar uteslöt rosa och istället klädde sina små killar i olika nyanser av blått. Mitt personliga tips är att det hänger samman med mitten av 1800-talet då männen började klä sig i den 3-delade kostymen i mörka färger.. Genom denna neutrala och mörka utsida visade de vilket viktigt arbete de hade. Färger, vackra tyger, spetsar och accessoarer var något som från och med då enbart tillhörde den kvinnliga klädedräkten. Men det fanns också en annan aspekt än att mannen genom denna strikta utsida uttryckte allvaret i sitt arbete. Det var nämligen också så att omgivningen mycket väl kunde lista ut hur framgångsrik mannen var enbart genom att studera hans hustrus klädsel. Hur barnen var klädda, hur deras hus såg ut exteriört och interiört var tydliga signaler på mannens ekonomiska ställning. Detta var också en av orsakerna till att hans fru inte skulle arbeta utanför hemmet. Varför? Jo för att då skulle ju alla förstå att han inte var framgångsrik nog och inte tjänade tillräckligt mycket för att kunna försörja sin familj.

Det tydligaste exemplet på att detta dräktskick fortfarande lever kvar är när det står högstidsdräkt på inbjudningskortet som t.ex vid Nobelfesten.

Under helgen hade jag en workshop "Finn din stil" och hela lördagen använde vi till att studera färger. Idag uttrycker vi inte vår klass genom färg. Men färger är fortfarande viktiga och spelar stor roll vid det första intrycket och när vi vill skapa förtroende. Genom passande färgval ser vi mer seriösa, kompetenta och välklädda ut.

Det finns fortfarande chans att var med i säsongens sista workshop nämligen i Alingsås helgden den 7-8 april. Det är i Studiefrämjandets regi och du anmäler dig via denna länk http://www.studieframjandet.se/Kurs/alings%C3%A5s/Finn-din-stil/727022/

Välkommen på vår Stilresa!


Kommentera inlägget här: