Snyggt runt halsen

I förrgår skrev jag om rockar och idag får ni tips om passande halsdukar och olika sätt att knyta dem. För att kunna vara välklädd behöver man minst två olika halsdukar; en för vardagsbruk och en när man skall vara uppklädd.
 
Bilden nedanför kommer ifrån Rose & Born och videon ifrån Manligheter.Mr Porter kan ni också få flera tips och inspiration. Jag har surfat runt bland våra vanliga svenska kedjor men inte hittat något speciellt vad gäller halsdukar för festliga tillfällen om man undantar smokinghalsduken förstås. Jag skulle bli mycket tacksam om ni kan tipsa mig butiker med en bra sortering. 
 

Våra två familjeföretag

Den 1 april i år var det 38 år sedan startade min man och jag vårt företag, Bövik Marin AB. Som namnet antyder så är vi verksamma inom den marina sektorn men med tyngdpunkten lagd på yrkessjöfarten. Vi är agenter i Sverige för många utländska företag runt om i världen. Alla dagar som jag inte har uppdrag i min egen verksamhet arbetar jag alltså på vårt kontor med administrativa uppgifter. Trots att antalet kvinnor har blivit fler under årens lopp måste man ändå säga att detta är en mycket manlig bransch.
 
Hur konstigt det än kan låta är det alla våra kontakter med utländska företag som fick mig att söka mer kunskap inom färg, stil, vett och etikett, klädkoder, värdskap, bemötande etc för ca 15 år sedan. Jag ville helt enkelt förstå varför vi svenskar t.ex klär upp oss vid representation efter kontorstid medan många andra utländska affärsbekanta gör det motsatta om vi inte berättat för dem vilken klädkod som gäller. Många tycker det är lite snobbigt att tala om klädkoder men alla vet väl hur det känns när man kommer alldeles för uppklädd eller casual till ett möte, middag eller fest. Vi brukar därför alltid berätta för våra utländska affärsbekanta vilka kläder som är lämpliga på kvällen representation med svenska kunder. Det har inget med snobberi att göra utan istället handlar det om omtänksamhet. När alla i gruppen är ungefär lika klädda blir mötet så mycket bättre.
Skall ni på affärsresa utomlands är det inte helt oviktigt att även tänka på färgerna i er klädsel då samma färg kan ha helt motsatta signaler i andra länder.
 
I mina föreläsningar, workshops och utbildningar väver jag in mina egna erfarenheter som jag skaffat mig under alla dessa år. I veckan som kommer har vi t.ex en herre ifrån ett tyskt företag och för ett par veckor sedan hade vi en man ifrån England hos oss vilket gör att jag har lätt att hålla mig uppdaterad om gällande klädkoder.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Paletå och bonjour

Med tanke på ovädret vi har över oss passar det bra att titta på  höst- och vinterrockar. Det finns många modeller att välja bland från välskräddat med pälskrage till enkelknäppt paletå. Dessutom finns det även företag som designar "två plagg i ett" dvs en nylonväst som bärs under rocken. En väst tillför ju värme men ger också rocken ett sportigare intryck.Jag har lite svårt att förstå att man skall investera i en exklusiv rock och sedan klä ned den med en väst.
 
Jag tycker att man skall spara sin rock till festliga tillfällen då man klär upp sig i kostym. Det kanske kan tyckas onödigt att ha ett plagg som man inte använder så ofta, men de flesta rockar har ett klassiskt snitt och kan därför bäras under många år. När jag växte upp skiljde man mycket på fin- och vardagskläder. Det ligger onekligen något i detta. Angående rockens färg tycker jag man skall titta på färgen sina kostymer men samtidigt tänka på att en djup mörkblå färg är lättare att kombinera än en svart. De första bilderna kommer ifrån Corneliani. Accessoarer till rocken tittar vi på imorgon.
 
 
Denna bild kommer ifrån Tiger of Sweden.
 

 
och denna ifrån Flipppa K