Vill du också bli "Din egen stylist"

Förr fanns det alltid vattentäta skott mellan de olika säsongernas kläder. Då vädrade och tvättade man och hängde undan sommargarderoben när hösten närmade sig. Så är det inte riktigt längre, som tur är. Sommarklänningen kan hänga med långt in på hösten om man t.ex bär den tillsammans med en tjockare kofta eller under en kavaj. Materialmöten mellan det tunna och skira och det grova är dessutom mycket snyggt och personligt. Så med andra ord - Det beror bara på hur man matchar sina kläder. Förra hösten hade jag ett mycket trevligt uppdrag i Butiken på landet/Stensjö som är en butik med ett mycket snygg sortimen av hög kvalitet för henne och honom. Dessutom har butiken också det vackraste läge man kan tänka sig alldeles vid Åbyfjorden i Bohuslän (inte långt från Hunnebostrand).
Denna sommar har vädret växlat mellan medelhavsvärme och höstkyla. Men Innan vi vet ordet av kommer hösten smygande på riktigt och vi behöver något varmare att ta på oss. För att veta vilka plagg vi behöver komplettera med behövs en genomgång av förra höstens garderob - och gärna i dagsljus. Höstskor och kängor behöver också riktig omvårdnad. Lite småpyssel innan vi vet vad som vi har och vad vi eventuellt behöver förnya. Ser höstgarderoben mörk och lite småtrist ut behöver du komplettera med färg. Det behöver inte vara så mycket för att det skall bli ett helt annat intryck.
 
 • Vill du ha hjälp med vilka av höstens färger som passar dig och förnyar din garderob?
 • Vill du veta med vilka plagg du skall matcha eller komplettera din höstgarderob?
 • Vill du undvika felköp i framtiden?
 • Har du en stor garderob men ändå inget att ta på dig?
 • Funderar du över vilka stil/stilar som du hör mest hemma i?
 • Undrar du över vilka mönster och material som gör din kroppsform rättvisa?
 • Dessa och många fler frågor kommer du att få svar på under någon av mina workshop.
Kort sagt - vill du också lära dig hur du blir "Din egen stylist?"
I Lysekil är det fyra torsdagar och vi kör igång den 14 september. Här anmäler du dig http://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/gor-om-mig-farglara-stil-och-modetips-47541/
I Göteborg kör vi en helg 30.9 och 1.10. Här annmäler du dig http://www.abf.se/Distrikt-och-avdelningar/ABF-Goteborg/Kurser-och-studiecirklar/Design-inredning-tradgard/Bli-din-egen-stylist-Helgkurs-lordag-sondag-30-september-1-oktober/
 
Själv behöver jag definitivt en ny höstjacka för min gamla har hängt med väldigt länge. God kvalitet och ett klassiskt snitt håller. Den var verkligen en god investering. Det tycker jag också en Barbour-jacka är.
 
Interiörbild ifrån Butiken på landet Stensjö
 

Hur tänker du när du skall välja slips?

Det finns väl ingen kille eller herre som inte någon gång behöver ta på sig en slips. Många måste bära denna 1600t accessoar i sitt jobb varje dag medan andra bara, och kanske också motvilligt, tar på sig slips vid festliga tillfällen. Vissa herrar klär gärna upp sig i kostym, skjorta och slips medan andra tycker att skjortan som är knäppt ända upp i halsen och slipsen ger en instängd känsla. För dem är slipsen ett nödvändigt ont. Till alla er som undrar varför ni ogillar eller gillar slips kan jag berätta att det har med er personlighet att göra.
Om ni tycker att slipsen är ett nödvändigt ont tillhör ni den naturliga stilpersonligheten som gillar en snygg casual eller sportigare stil som ni kan röra sig i. Är det inte slipstvång lägg då slipsen hemma. Men stoppa gärna ned en snygg näsduk i bröstfickan istället. Det ger ett välklätt intryck och skapar personlighet åt din klädsel. Den klassiska mannen däremot tycker att det är något som fattas när han inte bär slips till sin kavaj. Personligen tycker jag det är snyggt med en herre som är uppklädd i kavaj, skjorta, slips och gärna även en bröstnäsduk när det är något festligt på gång.
Om jag får frågan vilken slips ni skall välja skulle jag svara en snygg clubslips. Den passar såväl till kostym som till en udda blazer. Paisleymönster har jag alltid haft svårt för men testa i butiken och se vad ni själv gillar bäst.
Vilken bredd ni skall välja beror dels på modet men även på den egna figuren, ansiktsform, kragen på skjortan och kavajen. Så det finns inget entydigt svar angående bredden. Är ni vältränad är mitt tips att välja en slips som är något bredare än normalbredden. Slipsen skall sluta vid bältets översta kant.
Visst kan vi se att det gått några år mellan dessa filmer med tanke på skjortkragarnas och slipsarnas bredd. Roger More verkar dessutom ha en stickad slips vilket skapar en mjukare känsla åt Mr 007. Alla har vi vår favorit bland Bond. Vilken eller vilka är er? Färgerna på slipsen spelar naturligtvis också stor roll för det totala intrycket. Är ni osäkra boka en färg och/eller stilrådgivning hos mig i min studio.
Ännu fler tips om den viktigaste bland mannens accessoarer får du här av Philip Conradsson.

Vad du bör tänka på när du köper jeans!

Det finns väl knappast någon som inte har ett eller flera par jeans i garderoben. Denna byxa som föddes under 1800-talet i USA är ett plagg som jag tycker är smått unikt i klädhistorien. Minns inte källan nu men jag vet att jag läst någonstans att på grund av denna blåa arbetsbyxa blev "blått" synonymt med "arbetarklassens färg" under en viss period. Jeansen blev under 1950 talet it-plagget för alla ungdomar som genom att klä sig i jeans, skinnjacka och t-shirts revolterade mot sina föräldrars borgerliga värderingar. Jeansen har verkligen gjort en resa från ett rent arbetsplagg till ett plagg som tillsammans med kavaj, skjorta och snygga skor även passar i finrummet där dresskoden tillåter en snyggt nedklädd stil.
För att du skall känna dig snygg och bekväm är det bra att du funderar över alla detaljer som finns på de flesta jeans. Fundera över vad du vill framhäva eller eventuellt dölja. Alla detaljer spelar roll och med en lämplig modell kan du visuellt ge ett slankare intryck, en fylligare stuss eller få ett "rumplyft."
 • Om du är bredare runt höfter och stuss än upptill välj boot-cut. Det är en rak modell med lätt utsvängda ben. Byxbenens bredd balanserar din höftbredd och dina porportioner. Denna modell ger också effekten av längre och samlare ben. Om du har en A-formad figur kan du också lägga till detaljer upptill. Dessa förstora överdelen varvid underdelen ser mindre ut.
 • En platt rumpa ser fylligare ut i jeans som har bakfickor med ficklock, broderier och många horisontella detaljer som kontrasterande stickningar, dragkedjor, nitar, kristaller etc.
 • Överdriv inte fickorna storlek för då får du motsatt effekt. Stora fickor gör nämligen din rumpa visuellt mindre och vice versa.
 • Fickorna placering har också betydelse Ju tätare de sitter ihop desto mindre ser din rumpa ut.
 • Vissa modeller har fickor som sitter långt ned. Det är mindre smickrande för de flesta figurer.
 • Vita jeans ger ett större intryck än marinblåa.
 • Vräng jeansen när du tvättar dem så håller de längre.
  OBS! Fyll inte fram- eller bakfickor med mobil, nycklar plånböcker etc. Det ser slarvigt ut, förstör byxornas passform och ger det ett fylligare intryck än man tänkt.
Bildkälla Pinterest. Detaljer som förstorar.
Målet med detta och liknande inlägg är att det skall underlätta vid shopping och minska antalet felköp. Vi använder bara 20% av de plagg vi köper vilket inte är bra för miljön eller för vår egen plånbok. Ju mer du tänker efter desto större chans att du hittar kläder med god passform som du känner dig snygg, välklädd och bekväm i.
Ännu fler handfast råd får du när du bokar rådgivning i färg och/eller stil hos mig eller anmäler dig till någon av mina workshops som jag håller i höst hos Studiefrämjandet/Vuxenskolan i Lysekil och hos ABF här i Göteborg.
Önskar er en härlig dag vare sig ni jobbar som jag gör eller har semester!