Masterpieces

När jag var på NK för några dagar sedan fick jag en broschyr ifrån Corneliani och på broschyrens första blad kan man läsa Man as a masterpiece. Detta uttryck brukar man väl oftast använda om målningar och konstverk. Jag tycker att fint  skräddade kläder också kan benämnas som mästerverk.
Rockar för herrar har hämtat sin inspiration långt tillbaka i tiden och många har sina förlagor inom krigsindustrin. Speciellt dubbelknäppta rockar med knappförsedda axelklaffar har varit vanliga ytterplagg för soldater. Tänk på den klassiska Burberry trenchen som användes av många officerare under första världskriget.
Vare sig man ska köpa en  Corneliani eller ett billigare märke är det ganska bra att fundera över modellen, färgen och materialet. En kamelfärgad ytterrock är mycket snyggt men samtidigt väldigt opraktiskt på våra breddgrader. En dubbelknäppt rock ger ett mer formellt intryck. En sådan modell passar bättre på en lite smalare man. Har man lite pondus över magen prova hellre en  enkelknäppt modell. En rock med pälskrage ger ett vintrigt intryck. Päls är trendigt i år men också klassiskt och tidlöst. Har ni ett kostym-jobb behöver ni två ytterplagg. Har ni tänkt på att det är just med ytterkläderna som vi gör det första intrycket under den kallare årstiden. Titta på ytterkläderna i dagsljus, se om det finns fläckar, om det fattas knappar eller om det hänger lösa trådar som man får klippa bort. Detta är första inlägget per mobil så jag håller tummarna att det med lite välvilja kan kallas masterpiece. 
 
 
 

Brighton, Quebeck eller Dublin

Vilken färg är jag? Det är den absolut vanligaste frågan jag får. Vid det här laget har jag gjort så många rådgivningar i färg att det är någorlunda lätt att berätta vilken som är personens första karaktäristiska färggrupp. Men det finns också många som befinner sig mellan ett par färggrupper. Då får man vara kreativ och ta hänsyn till hennes eller hans personlighet för att det skall bli bra. Det viktigaste är dock inte "vilken färg är jag" utan att man sedan följer de färgval man fått. Ex om man har en varmare underton ser man utarbetad, trött och håglös ut i en färg som är kall.
Här är också två olika undertoner i de tre plaggen ifrån Gerry Weber. Vet du inte vilken som är din bästa får du gärna sända frågan till mig så skall jag ge dig ett färgtips.
 

Lanvin

En av skräddarkonstens mästare är Lanvin men idag handlar det inte om fantastiska klänningar utan om en liten fin accessoar. Alla har inte råd att köpa en blomma designad Lanvin men det finns många vackra sidenblommor i de flesta klädbutikers accessoar-avdelningar. Den som är händig gör naturligtvis en egen personlig blomma.
När du skall fästa blomman ställ dig framför en spegel och se var den passar bäst. Är det en ljus blomma mot en mörkare plagg eller tvärtom kommer nämligen omgivningens blickar att deras till blomma oavsett var den sitter. Är man lite smal över axlarna och vill se bredare ut placera blomman ovanför bysten som på den gråa tröjan. Har man breda axlar och smala höfter blir blomman perfekt i sidan och gärna i höfthöjd. När det gäller storlek på blomman välj en storlek större än du tänkt från början. Blomman skall verkligen ta plats och ge ditt plagg ett lyft.