Jag klär mig väl precis som jag vill!

Under en föreläsning som jag höll för flera år sedan om utsidans betydelse för det totala intrycket var det en åhörare som av minen att döma inte alls delade min åsikt. När jag började tala om klädkoder kunde han helt enkelt inte låta bli att säga vad han tyckte. Hans kommentar var att ingen annan än han själv skulle bestämma vad han hade på sig. Naturligtvis har alla rätt till sin åsikt men samtidigt tyckte jag att det var viktigt att försöka förklara för honom "att det inte fungerar att strunta i gängse regler och alltid klä sig som man vill när man vistades bland andra människor. Kläderna är alltid ett kommunikationsmedel både för oss själva och för företaget vi arbetar hos."
När det gäller vår arbetsplats så förmedlar vi med vår klädsel olika intryck till företagets kunder. Om vi struntar i de klädregler som företaget har så sänder vi helt enkelt ut felaktiga signaler om företaget och oss själva. Eftersom det första intrycket, där klädseln är en viktigt del, påverkar omgivningens uppfattning kan vi inte klä sig precis som vi själv känner för just den dagen. Klädregler kan också vara företagets sätt att skapa en positiv gruppkänsla vilken inte är helt oviktigt. Det är också känt att valet av kläder påverkar vårt sätt att fokusera och tänka. Med andra ord gör vi ett bättre jobb när vi visar upp den bästa versionen av oss själva vilket dessa två personer verkligen gör utan att de är klädda i strikt kostym och dräkt.
 
 

 
Bilder: Fotograf Carin i Göteborg
 
 

Testa fram ditt eget färgspråk genom att titta på bilderna och besvara frågorna!

Jag fick frågan Hur skall jag kombinera mina färger så att det ser snyggt ut? Vad som ser snyggt ut för någon kan se rörigt ut för någon annan. En del älskar att mixa starka färger och skapa stora kontraster vilket får andra att kippa efter andan. Det är vår inre personlighet som styr vad som vi anser vara harmoniskt och behagligt. I pastellfärger tolkar många av oss in lugn och ro medan andra kanske kopplar ihop klara färger med glädje och kärlek. Varje människa har alltså ett eget personligt färgspråk eller personliga färgpreferenser som vi håller oss till utan att vi dagligen fördjupar oss i detta såvida vi inte har ett yrke som kräver stora färgkunskaper.
Genom att titta på bilderna nedanför skulle ni kunna testa ert eget färgspråk. Här finns allt i färgväg som ni behöver veta dvs olika undertoner, djuphet och kontrast eller mjukhet.
  • Vilken eller vilka av dessa buketter skulle ni vilja köpa med er och placera i en vas i just ert hem?
  • Faller ni för det kontrastrika färgspårket?
  • Eller föredrar ni den mjuka, milda och pudriga känsla hos de ljusrosa rosorna?
  • Skulle ni kanske också kunna tänka er att köpa två olika buketter av rosor och sätta dessa tillsammans i en stor vacker vas?
  • Vilka skulle ni då välja?
  • Finns det någon färgkombination av dessa rosor ni absolut inte kan tänka er?

Färgerna förändras naturligtvis också på grund av omgivningens ljus och andra färger i närheten men det är inget vi behöver fördjupa oss i för denna test. För att återkomma till frågan så vill jag med mina bilder få er att fundera över vilka färger och kombinationer som skapar en behaglig känsla hos er men lika viktigt är att ni noterar det ni inte gillar alls och kanske rent av anser vara fult. Titta på mina foton eller fota av med mobilen och anteckna vad ni tycker och tänker. På samma sätt kan man sedan göra med kläderna i garderoben eller med textiler i er inredning. Ser ni något mönster i era färgval? De färger vi tycker om brukar vi upprepa och det är sällan förekommande att vi repeterar färger vi inte gillar så mycket.
 
Lycka till med testen. tack för alla era kommentarer och njut av en fin helg!
 

Det var en inspirerande eftermiddag och roligt att göra något nytt tillsammans!

När man skapar ett helt nytt koncept är det otroligt viktigt att få feedback ifrån sina kunder om vad de tycker om upplägget, om det motsvarar deras förväntningar eller om det är något de tycker borde förändras. Gruppen med kvinnor som jag hade på workshop i första intrycket, kommunikation, dresscode, färg och stil för ett par veckor gav mig denna fina respons efteråt som naturligtvis gjorde mig mycket glad "Elisabeth fick oss alla att trivas, det var en inspirerande eftermiddag och roligt att göra något nytt tillsammans."
Innan vi skiljdes åt frågade de också mig hur jag själv tyckte att timmarnas tillsammans varit och hur jag kände inför att välkomna okända människor i mitt eget hem. Det är nog första gången någon efter ett uppdrag velat ha mina synpunkter vilket jag tycker var mycket omtänksamt och trevligt. Mitt svar var att jag efter alla de år som vi drivit www.bovikmarin.se blivit van vid att välkomna okända businessmänniskor, främst då män, ifrån världens alla hörn i vår bostad. Det som jag lärt mig under alla dessa möten och middagar i vårt hem är ovärderlig kunskap för mig. Jag kan endast minnas ett par gånger när jag känt mig obekväm men det var för mycket länge sedan och handlade om språkförbristning. Min man och jag kunde ingen japanska och vår gästs engelska var mycket svår att förstå. Men som tur är har vi ju alla ett kroppspråk att ta till när det kniper. Det är dessa erfarenheter som jag delar med mig när jag har uppdrag hos olika företag.
Just nu håller jag på att planera in nya aktiviteter "Hemma hos Elisabeth" som jag ser fram emot sjösätta. Det första minieventet ligger redan på skissbordet och kommer troligtvis att äga rum i slutet av september. Det skall bli så kul och spännande att starta något nytt nu efter ca 15 år sedan min första utbildning.