Skall sockornas färg matcha byxorna eller skorna?

Färgmatchning av byxor, strumpor och skor är inte alltid det lättaste och jag har fått flera frågor om dessa detaljer under åren. I morse var det en trevlig kvinna som berättade att hon köpt nya skor i brunt och att hon brukar bära marinblå jeans och då var frågan om sockornas färg skulle matcha byxorna eller skorna. För det första tycker jag att marinblått och brunt är en ursnygg färgkombination.
Det finns inga regler för denna typ av färgmatchning förutom när det gäller formell herrklädsel då strumporna skall vara svarta. Jag har tidigare bloggat om färgmatchning för herrar i detta inlägg http://colorme.webblogg.se/2014/october/hur-matchar-man-strumpor-och-skor-fragade-en-manlig-elev-2.html
Kivnnan fick tipset av mig att om hon visuellt vill förlänga sina ben bör hon satsa på en socka i marinblått. Men samtidigt skrev jag till henne att det är kul att bryta av och välja en mönstrad socka i färg istället. Det ger ett personligare intryck och dessutom blir man blir glad av färg. Det finns ännu ett alternativ och det är Steps eller ankelsockor – låga sockor som inte syns.
Personligheten spelar in även när det gäller sådan detaljer som sockor och skor. Är man mycket kreativ som Iris Apel så bär man mer än gärna massor av mönster, färger och detaljer. Den romantiska och klassiska kvinnan däremot väljer hellre softade och mjuka eller klassiska basfärger. Så åter igen välj det som du känner dig bekväm och snygg i.
Här kan ni läsa mer om olika modeller av strumpor och sockor Strumpguide ifrån Twilfit
Försommaren är nyckfull. Ena studen är det verkligen "sock-väder" medan det är högsommarvärme nästa stund. Tänk på att välja en snygg feststrumpa utan förstärkt tå till festklänningen.

Klä upp din midsommarklänning med passande accessoarer!

För något år sedan blev jag bjuden på en trevlig fest och jag kände att jag egentligen vill ha något nytt i klädväg. Men efter att ha stressat runt i flera butiker utan att hitta något som passade färg.-stil,- och prismässigt fick det helt enkelt bli min gamla spetsklänning ifrån Marlene Birger istället. Eftersom jag har haft klänningen vid flera tillfällen kände jag för att förnya den på något sätt och blev nöjd när jag hittade detta halsband för några hundralappar. Egentligen behöver man inte bära örhängen tillsammans med ett halsband som "tar plats" men dessa är identiska med en av stenarna i halsbandet och passade perfekt.
Den egna känslan är ju också viktig och har man börjat tröttna på ett plagg kan accessoarer göra stor skillnad för det totalt intrycket. Det blir också oftast billigare att shoppa bijouterier än att köpa en ny klänning. När man köper klassiska plagg av hög kvalitet så håller de sig snygg i många år.
Ett litet tips i midsommartid som kanske kan bespara dig både tid och pengar.
 
 

Det är relevant vad vi har på oss!

"Forskare i USA har undersökt försökspersonernas tankebanor i förhållande till hur formellt klädd man är. Studien visar att kostymbärare känner sig mer mäktiga, vilket får dem att tänka i större banor i stället för att fastna i detaljer. Det vill säga en kostym genererar mer abstrakt tänkande och mindre konkret tänkande och förändrar därmed hur vi ser på världen, enligt psykologen Abraham Rutchick från California State University, enligt ScienceAlert."
"Att bära kostym förändrar hur din hjärna jobbar. Du känner dig inte bara mäktigare utan även ditt sätt att förhålla dig till detaljer ändras. Det visar ny forskning."
Det står inget om kön i texten men jag utgår ifrån att man menar män eftersom man endast skriver om kostym och visar en herrkostym. Men jag anser att samma premisser gäller även kvinnor som då bör bära en formell dräkt eller kostym. Ju viktigare uppdrag och ju mer fokus man måste ha desto viktigare är det att klä upp sig, att bära en striktare och mer strukturerad utsida. Att dessutom bära en knytblus ger en subtil signal att man också har kontroll över situationen.
"Det andra experimentet gick ut på att få hälften av studenterna att dyka upp i kostym innan dessa genomgick det kognitiva testet. Resultatet var tydligt – studenterna som bar kostym tänkte i större banor. Forskarna menar också att effekten blir densamma oavsett hur länge du går klädd i kostym. Forskarnas slutsats är att det dagliga valet av klädseln påverkar kognitionen och hur man tolkar objekt, människor och händelser."
 
Med tanke på vad denna undersökning visat kanske det också är viktigt för alla studenter att tänka på sin utsida när de studerar inför en tenta även om de sitter ensamna i sitt studierum? Är det någon av er, mina läsare, som testat eller vet att ni lärt er snabbare och fått ett bättre resultat på någon tenta när ni klätt upp er lite grand?
 
 
 Photo cred: Pinterest