Klädd för sommardagar på kontoret!

Det är faktiskt lättare att klä sig inför arbetsdagen under den kallare årstiden än det är under varma sommardagar. Under det senaste årtiondet har klädkoderna visserligen lättats upp som tur är och det har blivit lättare att ge uttryck för sin personliga stil men också lättare att göra fel. Ju fler människor man träffar under sin arbetsdag desto viktigare är det att tänka på sin klädsel. Hur vi klär oss påverkar hur andra människors ser på oss och på företaget. Man bör inte vara för uppklädd på jobbet men inte heller visa för mycket hud. 
 
I ett av mina senaste inlägg skrev jag om männens sommararbetsklädsel men även vi kvinnor behöver tänka igenom vårt klädval under varma sommardagar. Under årens lopp har jag mött många elever i olika åldrar och haft chans att fråga dem vad anser vara lämplig klädsel i butiker och på kontor när solen gassar och det är mycket varmt. Det är väldigt få, om ens någon, som tyckt att det är snyggt och trevligt att t.ex bli expedierad av en tjej eller kvinna som inte tänkt igenom sitt klädval riktigt noga. En kommentar som jag minns är: det känns inte fräscht och det är genant om någon visar upp för mycket. Att inte visa för mycket hud är en fråga om hänsyn och respekt gentemot kunder och kollegor.
Kvinnor bör alltså undvika: 
Superkorta shorts och kjolar samt tunna, transparanta toppar och blusar samt klänningar och överdelar med djupa urringningar. Tänk också på pedikyren under sommaren när fötterna kanske blir synliga i skor och sandaletter med öppen tå.
Tips för kvinnor i butik och på kontor som saknar klädkod:
  • Med ett par klänningar, några kjolar, ett par byxor, hela och rena jeans som kan kombineras med snygga toppar och blusar och en tunn kavaj eller finstickad kofta kommer man långt med. Välj sköna och lätta naturmaterial som bomull, siden och linne i ljusa färger för de håller dig sval under de varma sommardagarna.
  • Ha med dig en liten kofta för det kan blir kyligt när air condition går för fullt. 
  • För kvinnor finns det massor av olika skomodeller att välja bland. Har man svårt för högklackat finns det ballerina i många härliga färger.
 Samtliga bilder har jag hittat på Pinterest.

Beige är inte alls trist! Det är snyggt och fräscht!

Ni som följer mig vet ju att jag jobbar oerhört mycket med färg och delar med mig färinspiration, hur man hittar sina personliga färger och hur man kan förstärka eller tona ned sin personlighet med hjälp av färg.
De signaler som beige sänder ut anses stå för utslätning. Klädd i beige anses man vara en en försiktig och trevande person. Man brukar använda färgen i uttryck som "han var så beige d.v.s så tråkig."
Jag anser dock att beige är en lämplig färg vid många tillfällen. Det är en färg som är oerhört lätt att matcha med många andra färger. Väljer du nyanser av beige som ligger nära varandra i färgcirklen tillsammans med t.ex offwhite skapar du en monokrom känsla vilket passar alla som har mjuka och lätt egenfärger. Beige tillsammans med himmelsblått elle rosa är snygga färgkombinationer som passar väldigt många. Mixar du en mörk beige nyans med t.ex kritvitt får du mer kontrast.
Den stora bilden kommer ifrån butiken Tatch på Frölunda Torg här i Göteborg. Ni kan följa dem på @tatch på Instagram.
Vill du ha ett mer uttrycksfullt intryck matchar du beige med djupare toner av marinblått, svart eller varför inte en djup rött. Se den vackra klänningen ifrån Luna Fashion Mölndals centrum där beige ligger på en mörkare botten där den får ett mycket elegant utseende.
Ni hittar hennes butik både på Facebook och på Instragram https://www.instagram.com/ljiljana_molndal.
Svårigheten med beige kan vara att oftast finns det endast plagg som har en varm beige nyans i butikerna.
 
 
 
 

Business i sommarvärmen

När solen gassar och temperaturen stiger högt frestas många att ta på sig shorts, t-shirt och sandaler även till jobbet. Det är en svensk egenhet som jag inte träffat på i businessammanhang i andra länder. Jag har vid flera tillfällen varit i Italien och Tyskland på affärsresor under riktigt varma dagar och där ser man inga affärsmän i shorts under arbetstid. Alla är lika korrekt klädda i kostym, skjorta och slips även under sommaren hetaste dagar.

Man är ju på sin arbetsplats för att utföra ett jobb och det skall också synas på klädseln man bär. Om ni får frågan om ni är lediga är det en bekräftelse på att ni valt en alltför fritidsbetonad klädsel.

Ingen bransch är den andra lik så mitt tips är att fråga arbetsgivaren innan ni glatt hoppar i shorts och sandaler till jobbet för han/hon kan vara av en helt annan åsikt. Det är ju också enkelt att ta med sig korrekta kläder om ni känner för att cykla till jobbet i shorts och sandaler.

För att klara av värmen investera i kostymer, blazer, udda byxor byxor i sköna och lätta sommarmaterial och i ljusa toner.

Även om det är stekhett på kundens kontor ska du inte lätta på slipsen eller ta av dig kavajen innan kunden själv föreslår det. Vår utsida är ju också en del av vår kommunikation och talar sitt tydliga språk. Att göra som kunden gör visar att du är en person som har koll, vilket alltid är viktigt.