Beige är inte alls trist! Det är snyggt och fräscht!

Ni som följer mig vet ju att jag jobbar oerhört mycket med färg och delar med mig färinspiration, hur man hittar sina personliga färger och hur man kan förstärka eller tona ned sin personlighet med hjälp av färg.
De signaler som beige sänder ut anses stå för utslätning. Klädd i beige anses man vara en en försiktig och trevande person. Man brukar använda färgen i uttryck som "han var så beige d.v.s så tråkig."
Jag anser dock att beige är en lämplig färg vid många tillfällen. Det är en färg som är oerhört lätt att matcha med många andra färger. Väljer du nyanser av beige som ligger nära varandra i färgcirklen tillsammans med t.ex offwhite skapar du en monokrom känsla vilket passar alla som inte har mjuka och lätt egenfärger. Beige tillsammans med himmelsblått elle rosa är snygga färgkombinationer som passar väldigt många. Mixar du en mörk beige nyans med t.ex kritvitt får du mer kontrast.
Den stora bilden kommer ifrån butiken Tatch på Frölunda Torg här i Göteborg. Ni kan följa dem på @tatch på Instagram.
Vill du ha ett mer uttrycksfullt intryck matchar du beige med djupare toner av marinblått, svart eller varför inte en djup rött. Se den vackra klänningen ifrån Luna Fashion Mölndals centrum där beige ligger på en mörkare botten där den får ett mycket elegant utseende.
Ni hittar hennes butik både på Facebook och på Instragram https://www.instagram.com/ljiljana_molndal.
Svårigheten med beige kan vara att oftast finns det endast plagg som har en varm beige nyans i butikerna.
 
 
 
 

Business i sommarvärmen

När solen gassar och temperaturen stiger högt frestas många att ta på sig shorts, t-shirt och sandaler även till jobbet. Det är en svensk egenhet som jag inte träffat på i businessammanhang i andra länder. Jag har vid flera tillfällen varit i Italien och Tyskland på affärsresor under riktigt varma dagar och där ser man inga affärsmän i shorts under arbetstid. Alla är lika korrekt klädda i kostym, skjorta och slips även under sommaren hetaste dagar.

Man är ju på sin arbetsplats för att utföra ett jobb och det skall också synas på klädseln man bär. Om ni får frågan om ni är lediga är det en bekräftelse på att ni valt en alltför fritidsbetonad klädsel.

Ingen bransch är den andra lik så mitt tips är att fråga arbetsgivaren innan ni glatt hoppar i shorts och sandaler till jobbet för han/hon kan vara av en helt annan åsikt. Det är ju också enkelt att ta med sig korrekta kläder om ni känner för att cykla till jobbet i shorts och sandaler.

För att klara av värmen investera i kostymer, blazer, udda byxor byxor i sköna och lätta sommarmaterial och i ljusa toner.

Även om det är stekhett på kundens kontor ska du inte lätta på slipsen eller ta av dig kavajen innan kunden själv föreslår det. Vår utsida är ju också en del av vår kommunikation och talar sitt tydliga språk. Att göra som kunden gör visar att du är en person som har koll, vilket alltid är viktigt.

 

 

 

Hur blir man en god lyssnare?

Under veckan som gått har jag jobbat i Malmö med ämnen "hur gör du ditt bästa första intryck" men vi har också gått igenom grunderna i retorik och presentationsteknik. Att stå framför en grupp och hålla en föreläsning kan för många vara lite pirrigt och något man gruvar sig inför. Det finns många knep man kan lära sig för att det skall kännas bättre men A och O är faktiskt att vara påläst. Ju bättre men kan sitt ämne desto bättre självförtroende får man. Att ha ett öppet kroppspråk och vara rak i ryggen hjälper också till när man vill känna sig mer bekväm samtidigt som det för publiken signalerar att man är kompetent och värd att lyssna på. Öva, öva och åter öva är inte helt otippat det bästa knepet och gärna också framför en helkroppsspegel för då får då kan man också chans att kolla sitt kroppsspråk. Har man ett väldigt livligt kroppsspråk försöka tona ned detta ett snäpp. Den som vet med sig att den står helt stilla bör träna på att göra några rörelser som känns bra.

Som deltagare i publiken kan man också dra sitt strå till stacken genom att vara en riktigt god lyssnare. Det behövs egentligen inte så mycket mer än att man försöker hålla ögonkontakt, nickar instämmande och kanske också antecknar. Om det är fritt fram att fråga under föreläsningen visar man också sitt intresse genom att ställa frågor.

En dålig lyssnare är den som t.ex upprepade gångar börjar tittat på klockan, fäster sin blick på det som pågåg utanför fönstret, börjar gäspa och kanske också tar fram sin mobiltelefon.

Min grupp fick träna på hur det kändes att berätta en episod när vi agerade goda och dåliga lyssnare. De var alla överens om att det kändes väldigt jobbigt att försöka berätta något när alla spelade helt ointresserade. Det är rent av väldigt oartigt att inte bemöda sig för att vara en riktigt god lyssnare.

Jag var på en föreläsning för några år sedan när föreläsaren helt plötsligt slutade tala och med stränga ordalag bad en man lämna salen om han inte kunde låt bli att somna på hennes presentation.

Jag vet inte om jag skulle varit lika tutt som denna föreläsare var om någon skulle somnat under en av mina presentationer? Hur skulle ni gjort?

Önskar er alla en riktigt god helg!