Låter nästan för bra för att vara sant?

Snart är det semester och många av oss reser kanske utomlands. På marknader och outlet kommer vi då ofta i kontakt med diverse kopior av kända varumärken. Kanske står plötsligt den där märkesväskan framför dig som du drömt om så länge och nu till ett riktigt fyndpris.
 
Längtan efter att äga väskan segrar över förnuftet som förstår att det måste rör sig om fejk. Genom att slå dövörat till för tankar om kopior och varifrån väskan kommer sviker vi alla de människor i Kina. Indoneisan, Kambodja m.fl som under hemska förhållanden och till oerhört låga löner tillverkar denna typ av produkter. Att det dessutom förekommer barnarbete, våld och droger för att orka med övermänskliga arbetstider tror jag de flesta av oss känner till idag. En annan anspekt är att kriminella organisationer tvättar pengar genom att kontrollera tillverkning och handel av märkeskopior.
Dagligen förekommer också försäljning av kopior på nätet. Denna bild som jag hittade på Facebook idag är ett färskt exempel på fejkväskor. Bakom sidan finns ett företag ifrån Kina.
Skillnaden mellan äkta och kopia är stor. En äkta väska är tillverkad av ett förstklassiskt material, tillverkningen kräver ett mycket noggrannt öga och varje liten detalj och stygn granskas minitiöst. Det får inte förekomma minsta lilla felaktighet på den färdiga produkten så det rör sig med andra ord om ett otroligt skickligt hantverk.
Att "fynda" på semestern eller på nätet kan bli en dyr historia. Tullen lägger beslag på dina piratprodukter och i vissa fall utgår även böter. Om du reser genom Frankrike och Italien kan du också åka på så dyra böter att beloppet överstiger priset för en originalväska.
Tullverkets sida kan du läsa vad som gäller.
 

En liten detalj som gör stor skillnad

Jag förstår verkligen om de herrar som inte jobbar i en formell och strikt miljö gärna låter bli slipsen under sommaren. Men en liten detalj som jag tycker är viktig är bröstnäsduken. Det finns inga regler angående färger, mönster, material och vikningar förutom när det gäller formella sammanhang då det alltid skall vara en vit näsduk i bröstfickan. Det är med de små detaljerna man skapar ett personligt snyggt och välklätt intryck.
 

Midsommarvacker

Det är en fin tradition att göra egna midsommarkransar och visst känner man sig lite extra fin i vacker krans. Vi har haft utländska affärsbekanta hos oss vid några tillfällen under midsommarhelgen och de var alldeles lyriska över alla våra traditioner. Men att försöka lära dem sjunga och översätta våra kära folksånger som Små grodorna, Jungfrun hon går i dansen etc har dock inte varit det allra lättaste.
Ibland har mina kransar blivit lite väl yviga men det finns också år när jag varit nöjd med mitt binderi. Personligen tycker jag det är lättare att binda små blomknippen runt en rund ståltrådsring som är avpassad efter huvudstorleken medan andra binder blommor runt den raka långa ståltråden och sätter ihop den med hakar efteråt. På Damernas Världs hemsida finns flera tips.
Önskar er alla en riktigt fin midsommar.
Var rädda om er på land och på havet.