De 100 mest ikoniska klänningarna

Efter att ha studerat dräkthistoria så har jag fått ett nytt sätt att se på kläder. Nu är jag mycket mer intresserad av designen förstås men ännu mer av material och skräddarkonst. Tänk så många hundratals eller rent utav tusentals timmar som ligger bakom det färdiga resultatet. Jag hade först tänk att lägga ut min absoluta favoriter men ju mer jag tittar desto svårare blir det att välja ut ett fåtal. Men ni kan ju gå in på denna länk där alla 100 finns på bild.
Det skulle vara så kul att höra vilka som är era absoluta favoriter. Vad man tycker är vackert eller ej varierar från person till person och det bästa är att i detta fall finns det inget som är rätt eller fel.
Bild nr 1 är daterad 1933 och klänningen skulle mycket väl kunna bäras även idag. Herrar i frack ser ju likadana ut idag som då. Det är väl egentligen endast hennes frisyr som skvallrar om årtalet.
Katharine Hepburns vackra klänningen är också tidlös. Visst ser vi att det är 1940-talet när vi ser frisyren.
Grace Kellys vackra klänning från 1955 kan vi se i många butiker med brudklänningar även idag.
1966 kom Twiggy och med sin smala kropp skulle hon komma att förändra bilden för vad som skulle ses som skönhet på catwalken och i modebilden för många år framåt. Frisyren håller än idag.
Diane von Furstenbergs design från 1976 är också mycket tidlös. Det enda jag tänker på är kragsnibbarna som är ovanligt långa i förhållande till dagens modeller. Frisyren kan vi dock se även idag.
Jag vet inte hur många gånger som TV visat Pretty Women. Bilden visar en av de scener som är lika vacker och romantisk varje gång man ser filmen. Klänningen ifrån 1990 är alldeles bedårande och det är naturligtvis Julia Robert också. Hennes festfrisyr är väl heller inte fel idag.
Sarah Jessica Parker oförglömliga dröm med volanger och spets från 2004 platsar också på denna lista naturligtvis.
Den sista jag bilden jag valde är Michelle Obahamas vackra drömklänning från 2009. Jag tycker att hon är en fantastisk kvinna på många olika sätt och om jag fick önska något vore det att det var hon som stod som presidentkandidat.
 

 
 
 
 
 
 
 

Mitt viktigaste plagg

Jag fick frågan av en journalist som intervjuade mig för ett tag sedan vilket som var det viktigaste plagget för mig. Jag svarade utan att tveka en sekund "det är mina kavajer." Kavajen är nyckelplagget i min garderob eftersom den passar mitt arbete och min livsstil. Vid formellare tillfällen bär jag en av mina kavajer till en pennkjol, finbyxa eller klänning. Det skall vara en sparsmakad utsida när det gäller business men för den sakens skull behöver man inte avstå helt från accessoarer och då brukar jag välja mitt halsband och örhängen av pärlor.
När jag kombinerar kavajen med mina skräddade jeans blir intrycket inte alls lika strikt. Tillsammans med ett av mina statementhalsband är jag klar för representation eller någon annan trevlig kvällsaktivitet.
Dagtid väljer jag oftaste en snygg skjorta under kavajen men på kvällen föredrar jag någon av mina skräddade toppar. Mina favoritmärken är Morris och Ralph Lauren eftersom deras snitt och modell passar min kroppsform. Eftersom min budget är väldigt tight köper jag endast när det är rea. Den kavaj ni på dagens bilder är ifrån Ralph Lauren och kostade ca 1.200:- vilket är långt under halva normalpriset. Naturligtvis är det mycket pengar men med tanke på hur ofta jag bär mina kavajer blir det ändå ett bra köp.
När jag för flera år sedan köpte en kavaj ifrån Ralph Lauren i USA på rea råkade jag förväxla brittiska och amerikanska mått vilket var mindre bra. För att ni skall slippa göra samma misstag studera storlekstabellen noga innan ni shoppar ifrån ett utländskt företag.
Ofta handlar shopping om prioriteringar. Mitt val är få plagg av god kvalitet och i någorlunda klassiska och tidlösa snitt håller sig snygga under många år. Det är på så sätt man skapar en bra basgarderob.
 
 
 
 

Höstshopping

Det är väl ingen av oss som inte önskar shoppa något nytt i klädväg nu när butikernas fönster visar de senaste höstplaggen. Vissa av er kanske behöver investera i ett dyrare plagg som t.ex en kappa för damerna och en rock för herrarna. När det gäller denna typ av plagg är det extra viktigt att inte nöja sig med något som bara är "bra" utan man skall verkligen älska sin nya kappa/rock för att det skall bli en bra investering. Vilken färg ni skall välja beror ju på era egna färger men personligen tycker jag att det är så mörkt och trist under höst och vinter så därför är svart inte den mest optimala färgen för ytterplagg. Leta istället något snyggt i marinblått, graftigrått eller en härligt chokladbrun kappa/rock. Dessa färger är också så mycket lättare att kombinera med halsdukar, handskar, hattar, mössor i färg än vad svart är.
När det gäller nyanser av beige kan det vara lite lurigt eftersom de finns många beiga toner som har mycket gult i sig och då mindre klädsamt för de som har kallare egenfärger. Min egen kappa köpte jag för två år sedan på rea och jag föll handlöst när jag såg den hängande i butiken och den var helt perfekt när jag provade den också. Så det var ett perfekt köpläge.
I år måste jag dock investera i en jacka och jag har mer än en gång titta på modeller från Barbour eftersom jag tycker de har klassiska snygg plagg som man kan känna sig snygg och fin i flera år framöver. Varför jag tvekar är för att jag skulle vilja ha en modell med en inrullad huva som kan vara skönt att ta på sig när höstregnet öser ned.
Vad är ni på jakt efter? Behöver ni färg- och/eller stiltips är ni välkomna att höra av er hit till min blogg. Antingen kan ni skriva in en kommentar nedan eller så mailar ni mig på info@colorme.se.
Imorgon väntar en förmiddag med Personal shopping tillsammans med en mycket snygg och trevlig kvinna uppe ifrån Bohuslän. Hon har varit hos mig på färg- och stilrådgivnig så vi har lärt känna varandra riktigt bra. Det ser jag verkligen fram emot.
En trevlig måndag och start på den nya
arbetsveckan önskar jag er