Ett riktigt mässfynd

Dagens rubik handlar om den Chanelinspirerade dräkt som jag köpte på Vintagemässan. Jag har en del kavajer i min garderob men de flesta är blåa, ett par är grafitgråa och någon enstaka är svart. Med andra ord saknades det just nu lite fler färger. När jag såg dräkten på mässan föll jag pladask eftersom priset var bra och färgerna klockrena. Min dotter som är mitt allra bästa smakråd tyckte också den passade mig. Jag har ganska bra koll på vad jag har i mina garderober eftersom antalet kläder är betydligt färre än de flesta tror. Ju mer man lär sig om sin egen utsidan desto mindre shoppar man kan man faktiskt säga.
 
För att det skall bli ett riktigt bra fynd är det viktigt att det kan kombineras med ett flertal andra plagg. När ett plagg är diskret mönstrad som denna jacka kan det lätt kombineras med många färger; isrosa, pastellrosa, grått, blått, svart, offwhite eller klarvitt beroende på hur starka kontraster man vill skapa. Igår kväll hängde jag upp mitt fynd i studion och testade med olika överdelar och byxor. Förutom mina vanliga bastoppar har jag ett par klassiska blusar som t.ex denna knytbljus som ger ett mer uppklätt intryck. Mina sturkturerade klänningar i marinblått, grafitgråt och svart passar också alldeles utmärkt till dräktjackan. Till kjolen kan jag bära många olika överdelar men jag ser redan nu framför mig en tjockare stickad tröja, grövre strumpor och ett par boot som blir snyggt och varmt till hösten. Min dräkt ger mig alltså många olika klädkombinationer.
 
Tips: när ni köpt ett nytt plagg gör likadant och se hur många av era befintliga kläder som passar ihop med det nya.Blir det färre än tre är det tveksamt om man skall behålla plagget såvida det inte är en festklänning. Är ni tveksamma fota och sänd bilderna till mig så hjälper jag gärna till att hitta matchningar.
En fin helg önskar jag er alla
 
 
 
 
 

Vita jeans

Det finns lika många kroppsformer som det finns människor. För ett ovant öga kan formerna se snarlika ut men för oss som är vana vid att titta på olika figurer är det lätt att se även små variationer. Jag vill poängtera att alla kroppsformer är precis lika vackra. Kvinnokroppen har under hela historien varit ett kärt mål för omformning beroende på vilka ideal som gällt. Från kurviga feminia kroppar till mycket magra modeller som vi är vana att se i dagens mode är steget dock väldigt långt.
 
Karl-Johan Persson, vd för H&M säger i en intervju i Metro att många modeller är för magra. Det är möjligt att vi kan vara med att genomföra en förändring, men det är en sådan jätteindustri. Han säger vidare att man börjar märka en tydligare trend vad gäller hållbarhetsfrågor. Han är också positiv till att sätta sig ned med andra företag och försöka hitta en fungerande modell för att skapa säkrare fabriker med vettiga minimilöner och att plagg som tillverkas där skulle förses med en speciell märkning/etikett. Det tycker jag låter som en alldeles utmärkt idé. När det gäller modellernas storlek tycker han att H&M har ett ansvar och att de några gånger haft alltför smala modeller.
 
 
Om man är smal och vill se fylligare ut eller är bred och vill få en smalare siluett finns det massor av små knep att ta till sig. När jag brukar säga att ett par lätt utställda byxor balanserar höftbredden ser många mycket skeptiska ut. Det ser nog 70-talets mycket vida ben framför sig. Jämför de två vita jeansen till vänster så ser ni skillnaden. Ett par jeans, oavsett färg, som har dragkedjor eller andra detaljer över höfterna breddar. Dragkedjorna på den uppförstorade bilden gör att höfterna och låren växer. Har man smala höfter och är bredare upptill är detta bra detaljer att leta efter. Är det tvärtom undviker man sådan. Ett par mörkare jeans ger alltid ett smalare intryck. Anser man sig själv vara för stor är en vit jeansjacka och ett par vita jeans matchat med en ljus topp inte så lämpligt.
 
 
Jeansen kommer ifrån net-a-porter.com
 
 
 
 

Jumperset och sju sorters kakor

 
Så långt tillbaka som jag kan minnas bakade alltid min mamma många sorters småkakor inför högtider och födelsekalas. Om hon bakade minst sju olika sorter minns jag inte. Det var helt enkelt så det skulle vara för att  värdinnan skulle uppfylla dåtidens etikettregler. Detta kom jag till att tänka på när jag passerade Jumperfabrikens monter.
 
Jumpersetet kom någon gång på 50-talet och filmstjärnor som Grace Kelly, Brigitte Bardot, Audrey Hepbrun är förknippade med dessa plagg. Men detta var överdelar som även 60-talets flickor gärna matchade med t.ex sina nya jeans. Att äga ett jumperset (twinset som det kallas idag) i kashmir var en ouppnålig dröm för de allra flesta av oss. Som ni ser på bilderna så handlar det om finstickade överdelar med rund halsringning och koftans knappar skulle vara små och i samma färg. Koftan kunde man också bära utan den lilla toppen. Matchande plagg var allt ifrån 50-talets vippkjol med massor av styva underkjolar, pennkjol eller långbyxor/Caprisbyxan. På fötterna var det ballerina eller de s.k. jesussandalerna som var ett hett skomode under några somrar på 60-talet.
 
 
Vill du skapa din egen 50- eller 60-tals stil hittar du liknande twinset hos Peter Hahn
 
 
Den klassiska finstickade koftan med rund hals finns också hos Lindex  och HM.
Däremot hittade jag inte den lilla toppen i samma material och färg som koftan.