Bär en utsida som förstärker ditt fokus

 

Det är alltså inte i antalet plagg som vi skapar vårt bästa jag utan i ett fåtal plagg som klär fram vår insidas kompetens och att vi är gångbara i den kontext vi befinner oss i eller vill ha tillgång till. Kvalité istället för kvantitet, klassiskt snitt som håller över tid istället för nyaste trenderna. Kläderna skall också kännas bekväma att bära för att inte störa vårt kroppsspråk. Det kan tyckas trist för den som har svårt att motstå nyhetens behag men är i det långa loppet en god investering. Känns den klassiska sidan för enkel addera färg, detaljer, mönster och accessoarer - men alltid med måtta när det handlar om att vässa den personliga jobbstilen.

Det är nämligen i det strukturerade som våra tankebanor förändras. Forskare i USA gjorde en studie som visar att kostymbärare känner sig mer mäktiga, vilket får dem att tänka i större banor istället för att fastna i detaljer. Det vill säga att en kostym genererar mer abstrakt tänkande och mindre konkret vilket förändrar hur vi ser på världen enligt psykolog Abraham Rutchick från California state Universitet enligt science Alert. Att bära kostym förändrar alltså hur vår hjärna jobbar.

Ju viktigare uppdrag vi står inför ju bättre fokus fordras och desto viktigare är det att klä upp sig för att hjälpa hjärnan att bli mer fokuserad.
Det andra experimentet gick ut på att studenter skulle dyka upp i kostym innan de genomgick en kognitiv test. Resultatet var tydligt – studenterna som bar kostym tänkte i större banor. Forskare menar också att effekten blir densamma oavsett hur länge vi burit vår kostym. Forskarnas slutsats är att det dagliga valet av klädsel påverkar kognitionen och hur man tolkar objekt, människor och händelser.

SMART SHOPPING!

Är inne i en intensiv period med modevisningar och trendföreläsningar på olika platser. Förra veckan var jag inne i Göteborgs centrum, i lördags var jag i Skåne, imorgon är jag uppe i Bohuslän och kommande helg kör jag säsongens sista helgworkshop här i Göteborg. Men jag missar nästan aldrig att dela med mig tips hur man skall shoppa smartare eftersom hållbarhet är viktigt för oss alla. Jag har också med mig kläder ifrån tidigare säsonger som jag visar ur man enkelt och lätt kan uppdatera att passa även denna höst.
Innan du börjar komplettera din garderob inför höstsäsongen är det lämpligt att göra en inventering för att se vad du redan har.
  • Du kanske redan har skaffat dig de flesta basplagg?
  • Snygga byxor som sitter bra?
  • Toppar i dina bästa färger som fortfarande håller formen?
  • En kappa som kanske fungerar lika bra i höst?
Innan du rusar iväg till affärerna, fundera även över vilka typer av kläder din livsstil kräver. Det är ingen poäng med att köpa flera par högklackade skor om du tillbringar dagarna med logistiken för barnens skola, träning etc. precis som ytterligare ett par jeans är ganska onödigt om du klättrar på karriärstegen.
 
  • När du gått igenom din garderob skriv en shoppinglista med de kompletteringsplagg du verkligen behöver. Vi har ju alla mobiler med oss. Fota också din garderob så ser du vad exakt vad som finns. Då blir det lättare att kolla om plaggen du provar i butiken passar med de som finns där hemma.
Om du hittar en topp i en butik "to die for"
  • är det ingen mening att köpa den om den bara kan matchas med ett plagg du redan har.
  • Ett nytt plagg måste passar till mins tre andra kläder i din garderob för att det skall vara ett bra köp.
Genom att tänka efter innan du handlar kommer du att undvika impulsköp vilket är en god besparing för din plånbok. Efter en tid har dina "icke köp" hunnit bli en större summa som du då kan lägga på ett plagg som du från början tyckte var för dyrt för din budget.
 
Har du svårt att få ihop garderoben vad detaljer, färger, material beträffar är du välkommen att boka en rådgivning hos mig. Jag jobbar också med garderobsrensning och som personal shopper.
 

Undvik kulturkrockar

Jag har ju träffat tusentals herrar, det är mest herrar i sjöfartsbranschen där jag också är verksam, ifrån massor av länder under alla mina år och haft möjlighet att både studera och diskutera klädkoder med dem.
Ingen bransch är ju den andra lik men att klä upp sig ett snäppt oavsett bransch och vilket land man skall besöka i affärssammanhang är aldrig fel.
Många av mina utländska businesskontakter håller oftast en mer formell utsida under dagen men klär ned sig på kvällen när vi bjuder ut dem på middag. Så för att alla skall känna sig bekväma vid middagsbordet berätta för din utländska kontakt vilken klädsel som är lämplig till kvällens representationsmiddag om du också bjudit in svenska kunder.
Eftersom många utländska affärsmän är mer traditionsbundna än vad vi är betyder det kostym för herrar och kostym/dräkt för kvinnor. Fundera också på färgsignaler i landet ifråga. Som exempel kan jag nämna att en vit eller blå utsida är färger för död och sorg i Kina. Vitt är den traditionella färgen för sorgdräkt i såväl Kina som Indien. Rött däremot signaler framgång i Kina så att addera en slips och bröstnäsduk med ett ständ av rött i mönstret är inte helt fel om förhandlingarna gått riktigt bra.