Snyggt, trendigt, god kvalitet men ändå känns det inte bra!

Jag hade en intressant diskussion men en manligt affärsbekant för ett tag sedan. Han berättade att han nyligen köpt en exklusiv kostym med dubbelknäppt kavaj.  Han bär ofta kostym i sitt arbete men trots detta har han endast använt den nya kostymen ett fåtal gånger och han undrade naturligtvis varför. Jag var ganska övertygad om att det berodde på dubbelknäppningen. Han kände sig helt enkelt för uppklädd, formell och strikt. Det finns alltid dubbelknäppta kavajer i butikerna så om du också funderar på en dubbelknäppt kavaj råder jag dig att prova i lugn och ro så att inte också du får en kavaj som du inte kommer att använda.
 

Med detta inlägg besvarar jag också en fråga ifrån en av mina manliga läsare. Han skriver att han är 1.90 och ganska spensligt bygg och undrar hur han skall klä sig för att ge ett mer vältränat intryck? 
  • Det första rådet jag vill ge är att undvika en utsida med färger som går ton i ton.
  • En udda blazer i en ljusare ton till mörka chinos skapar bredd upptill samtidigt som färgerna bryter av och skapar en kortare siluett.
  • När man vill bygga bredd är en dubbelknäppt blazer helt perfekt förutsatt att man gillar den formellare känslan.
  • Bröstnäsduk är en trevlig detalj som också hjälper till att ge ett mer välbyggt intryck.
  • Lager på lager d.v.s skjorta, cardigan och blazer är ett annat tips som fungerar så länge det inte är för varmt.
  • Även en sådan detalj som skor i avvikande färger ger en kortare känsla. Välj t.ex dognacfärgade skor till mörka byxor. Det är snygg och ger intryck av kortare benlängd.
  • Att dessutom välja ett bälte som matchar de bruna skorna är också ett bra knep när man vill se lite kortare ut.
  • Ju fler horisontella linjer man skapar på kroppen med hjälp av färger och accessoarer desto kortare och bredare ser man ut.
 
 
 
 
Photo cred: Pinterest
 

Har du kommit för uppklädd eller nedklädd till en fest?

Att bli inbjuden till en fest är alltid lika trevligt och har värdparet också angett en klädkod blir det ännu trevligare för då förstår gästerna hur uppklädda de skall vara. Man behöver inte fundera någon längre stund för att förstå hur det känns att komma klädd i en mörk kostym, vit skjorta och slips till en fest och andra har valt en mer casual klädstil. Skulle så vara fallet så ta av slipsen och knäpp upp skjortan i halsen så känns det genast lite bättre.
Tillställningen blir betydlligt trevligare när vi inte känner oss för upp- eller nedklädda i förhållande till värdparet och gästerna. Vi slappnar också av vilket påverkar vårt kroppspråk på ett positivt sätt.
Klädkoden Kavaj har nog förorsakat tveksamheter hos många eftersom den från början betydde att man skulle klä sig i mörk kostym. Vad som menas med kavaj idag får ni tips om i artikeln ifrån Frontmen.
Är ni det minsta tveksamma om valet av kläder slå värdparet en signal. Det är betydligt bättre än att komma felaktigt klädd.
I inlägget från Frontmen hittar ni en bra guide till rätt klädsel till rätt tillfälle:
 
 
 

På höga klackar eller i lågskor - Klädkoder på jobbet!

I början av året pratades det mycket i England om lagar mot skilda klädkoder för män och kvinnor – det är tydligen inte helt ovanligt att företag kräver av sina kvinnliga anställda att de ska bära kort kjol och höga klackar! Det låter väldigt främmande med så specifika klädkoder på svenska arbetsplatser; här har vi ofta ”casual Friday” hela veckan. Trots allt så finns det ändå många arbetsplatser i Sverige där klädkod är ett faktum och där det ofta är så kallad ”smart casual” som gäller.
För oss imagekonsulter är det spännande att se hur olika personer tolkar klädkoderna på jobbet på olika sätt. Nyckeln till det är vår stilpersonlighet: en av oss blir kallsvettig av tanken på att bära skor med 6 centimeter klack en hel dag, medan en annan inte kan gå ut i något annat. För att känna oss bekväma på jobbet behöver vi kunna påverka vad vi har på oss inom ramarna för själva klädkoden.
Photo cred: Pinterest

Vi som är utbildade hos Colour me Beautiful anser att det handlar om att vara korrekt klädd för den miljö du jobbar i; du ska vara prydlig och bekväm men fortfarande ha friheten att visa din unika personlighet. Vi har bara några ynka sekunder på oss för att ge det första intrycket, så för arbetsgivaren blir det viktigt att ha anställda som är korrekt klädda samtidigt som de är bekväma i sina kläder. En anställd som känner sig bekväm och säker kommer att prestera bättre på jobbet och då också representera sin arbetsgivare på bästa möjliga sätt.

Vi tar en arbetsplats där klädkoden är ”smart casual” som ett exempel: den dramatiska stilpersonligheten kommer säkerligen att bära sina 10-centimetersklackar varje dag – hon ”kan bara inte koncentrera sig i lågskor” (som en berömd dramatisk person en gång sa). Hennes skor har kanske en iögonfallande färg och de kommer definitivt att matcha resten av hennes supertrendiga outfit.

 Hennes kollega med en naturlig stilpersonlighet kommer däremot att titta på hennes skor med fasa: 10-centimetersklackar är verkligen ingenting för henne. Hon tar på sig ett par bekväma lågskor till ett par chinos och sätter upp håret på ett enkelt och effektivt sätt för att försäkra sig om att det inte är i vägen under dagens arbete. Båda två är korrekt klädda för arbetsmiljön, fast på väldigt olika sätt.

Sen tittar vi på vår romantiska stilpersonlighet: hon satsar antagligen på ett par eleganta Chanel-inspirerade pumps med medelhög klack. Hennes kontorsstil kommer att vara mer detaljerad, hon lägger en feminin touch till prydligheten med en blommig blus eller detaljrika smycken.

 Photo cred: Pinterest

En klassisk stilpersonlighet kommer att välja en mer nedtonad och traditionell stil – en kavaj med kjol, byxor eller klänning, tillsammans med bekväma men prydliga skor. Hela hennes outfit kommer att vara perfekt sammansatt av färger som går ton-i-ton och hon bär en diskret makeup och små klassiska smycken.

I slutändan är ju det viktigaste att det du klär dig i på jobbet är korrekt för den bransch du jobbar i och den roll du har i organisationen. Nyckeln till klädkoder är flexibilitet! Som arbetsgivare måste du lita på att dina anställda klär sig korrekt så att arbetsplatsen get ett professionellt och prydligt intryck. Men tillåt dem att visa upp det i deras personligheter som gör vår värld så spännande, stilfull och färgrik att leva i!

Är du dålig på vad olika klädkoder står för? Välkommen till mig eller någon av mina kollegor runt om i landet. Deras kontaktuppgifter hittar du hos Colour Me Beautiful Sverige. För inspiration om rådgivningar välkommen till min hemsida Colorme.se