Stilig helg i Hunnebostrand 6-7 oktober

 
Ni som följer mig vet ju att jag har kört Stil- och färgworkshops sedan några år tillbaka på olika platser såsom Lysekil och Henån i Studieförbundet Regi under rubriken Finn din stil. I Göteborg heter kursen Bli din egen stylist och här står ABF som arrangör.
 
Till hösten, närmare bestämt den 6-7 oktober, ersätts Lysekil av Hunnebostrand och du anmäler dig via denna länk till Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil.Den yngsta deltagaren jag haft var 25 och den äldsta 70 så man kan säga att det är en kurs för alla åldrar.
  • Har du en stor garderob men ändå inget att ta på dig?
  • Vill du skapa en ny stil men vet inte hur?
  • Önskar du mer färg i garderoben men vet inte vilka färger som passar dig bäst?
 
Vi jobbar lördag och söndag mellan 10-16 med era personliga färger och vilka färger på kläder som passar er bäst och hur ni skall matcha färgerna för en välklädd och personlig look.
Ni får också testa er personliga stil och få förståelse för varför ni ofta faller för vissa typer av plagg och detaljer. Kursen kan också ibland vara en bekräftelse på att er stil passar er perfekt medan det däremot är era färger som kan ha förändras över tid. Material och snitt på kläder är viktigt när man önskar klä fram sin figur på ett smakfullt sätt. Skala och proportioner tränar vi genom att testa olika storlekar av accessoarer och vi tittar också på olika sjalknytningar. Smycken och sjalar är nämligen det enklaste sättet att förändra en klädsel.
Man bygger inte en bra basgarderob över en helg men genom alla mina handfasta råd och avsnittet Smart shopping har ni kommit en bra bit på väg på er Stilresa.
Ni får med andra ord massor av tips för att göra det bästa av just era egna fina förutsättningar. Jag lovar er en inspirerande och väldigt kul helg. Jag kommer också att dela med mig spännande trender och färger för hösten och vintern 2018/2019.
På min hemsida ser ni bilder ifrån mina andra workshops https://colorme.se/workshops_forelasningar.html
Har ni frågor hör bara av er via min mail eller slå mig en signal. Kontaktuppgifterna hittar ni också på min hemsida.
Vi ses väl i Hunnebo den 6-7 oktober.
Varmt välkomna till en helg fylld med mode trender, färgglädje och personlig stil.

 
 
 
 
 

SLIPS, FLUGA OCH KNYTBLUS!

Bildkälla DN - Stockholms Fashion Week
 
KNYTBLUSEN började synas under mitten av 1800t. Därefter försvann den för att sedan bli trendig igen under 1980t. Men den har tidvis också varit ute i kylan. Knytblusen tillhör den s.k powerdressingen som uppstod under 1980t då kvinnorna började dyka upp i viktiga sammanhang i företags styrelserum och inom politiken. Ordet ”knytblusmaffian” myntades av dem som inte såg med blida ögon på att kvinnorna skulle försöka efterlikna de män de mötte i maktens korridorer. Knytblusen bars av många kända kvinnor som Antonia Axelsson Johnson, Nancy Reagan, Margaret Thatcher och Annika Falkengren. Även om kvinnor som ex Christine Legarde, chef för Int Valutafonden oftast väljer scarves eller sjalar istället för knytblus är det likväl en form av signal att inte låta denna viktiga del av kroppen vara oklädd. Halsen är en kroppsdels om vi sedan barnsben fått lära oss att skydda.

Att ha något knutet runt halsen har alltid varit ett tecken på att vi har full kontroll och vet vad vi sysslar med!

Den moderna slipsens historia sträcker sig tillbaka till 1600t och till kroatiska krigare som brukade bära en scarf, ibland knuten till en rosett, vid uniformskragen. På grund av sin duglighet i fält blev de kroatiska krigarna eftertraktade av dåtidens kungar och många av dem sökte tjänst i den franska armén. Deras sjal eller rosett var en detalj som naturligtvis väckte uppmärksamhet och den franske kungen Ludvig XIV och adelsmännen var inte sena att ta efter. Eftersom Frankrike var det främsta modelandet vid denna tid spred sig denna detalj vidare till andra hov i Europa. Kravatt kommer ifrån franskans à la cravatesom betyder ”på det kroatiska viset."

Dagens slips började ingå i männens klädedräkt under slutet av 1800t eftersom de herrar som var anställda på kontor skulle bära en formell klädsel. Även idag ingår en slips eller fluga i det som vi kallar strikt klädkod.

Under modeveckan i Stockholm som ägde rum alldeles nyligen fick vi se Sara Danius på catwalken i en knytblus. Det är ju ett plagg som hon ofta förknippas med men denna blus har hon designat själv i samarbete med Camilla Thulin.

I höst är knytblusen riktigt trendig igen. Å andra sidan är detta ett klassiskt och tidlöst plagg som kan klä upp dina jeans eller ge din dräkt ett striktare intryck. Jag återkommer med knytblusar ifrån andra företag.

Önskar er en trevlig helg!

 

VAD JAG ÄN SVARAR KAN DET BLI FEL?

När någon förstår vad jag jobbar med så dyker det alltid upp frågor som "hur tycker du att jag är klädd" "skall jag ha guld eller silver" etc. På en middag för några år sedan fick jag frågan av en man vad jag tyckte om färgen på hans v-ringade tröja. Den hade samma nyans som ett Granny Smith äpple. Jag såg genast att det var dyr tröja och då är det alltid jobbigt att försöka förklara att färgen inte var den allra bästa. Om jag sa att den passade honom helt perfekt skulle han kanske fortsätta att shoppa tröjor i färger som inte balanserade hans egna färger på ett riktigt bra sätt.
 
Så hur gör man då? Vara ärlighet alltid längst?
Eftersom vi båda var bjudna på en trevlig middag så försökte jag så diplomatiskt som möjligt förklara för honom att jag tror att hans egna färger var kallare än färgen på tröjan. Det vi bär på överdelen av kroppen återspeglas nämligen i ansiktet.Jag gav honom en allmän förklaring om vad färger kan ställa till mig. Att de kan lyfta oss men även göra oss osynliga, få oss att se trötta, bleka och krassliga ut och sa att han var välkommen på en färgrådgivning.
Jag blev väldigt förvånad när han fortsatt med att det var hans hustru som köpt tröja till honom men att han själv inte skulle valt just den färgen. När han sedan presenterade mig för sin trevliga hustru förstod jag varför han bar en äpplegrön tröja. Det berodde helt enkelt på att hennes egna färger tillhörde den varma skalan d.v.s de färger som Annie Lööf har och som hon strålar i. Naturligtvis köper hon, utan att tänka på det, samma färger till sin man som till sig själv.