Vackrast av alla på Oscarsgalan

Alice Vikander är ju på alla läppar idag och vi är alla så stolta och glada för hennes skull. En stjärna som har klass, är elegant och har en otrolig utstrålning men ändå känns ödmjuk och avslappnad. Det kanske är lite patriotiskt men jag tycker faktiskt att hon var vackrast av alla i denna ljuva broderade dröm ifrån Louis Vuitton.
Av erfarenhet vet jag att gult är en färg som många svenska har svårt för men Alice klär otroligt bra i denna gula kreation.
Andrey Hepburn bär i filmen Sabrina en liknande modell som också har vackra broderier och är ballongformad nedtill.
 

Klassisk, chic och kvinnlig maktsignal

Knytblusen var ett trendigt plagg under mitten av 1980-talet och då främst bland kvinnor i karriären. En klassisk knytblus är ett bra nyckelplaggg i garderoben och kan idag lika väl kombineras med jeans och tröja som med pennkjol och kavaj.

 Följande korta rader har jag kopierat ifrån ett arbete av min dotter som är Modevetare. Det är intressant att bakom många av de plagg som vi bär finns budskap som de flesta av oss aldrig tänker på.

Männen med makt klär sig enligt samma formella klädkod över hela världen för att understryka att de tillhör en grupp med samma värderingar. Precis som den engelska filosofen Spencer antyder i The Principles of Sociology, 1879, kan ett visst objekt som hängs på kroppen visa en slags överlägsenhet. Lite förenklat kan flugan eller slipsen hos herrarna jämföras med knytblusen hos kvinnorna. Att knyta något i halsen signalerar konservatism, prydlighet och att man har kontroll. 

Oavsett yrket så vill vi väl alla visa att vi är kompetenta och har kontroll över det vi gör och för att ytterligare understryka detta kan alltså en blus som är knuten med en rosett i halsen var en bra signal. Hos HM finns en knytblus i satin med svart rosett som jag tycker är trevlig men det finns även helt svarta eller vita blusar. Den blåa knytblusen kommer ifrån Lindex

En stor rosett som den röda kan också vara perfekt när man vill förändra sin blus och kjol till ett snygg festklädsel.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg och hoppas att solen lyser lika vackert under hela helgen.

Bildkälla: Pinterest, HM och Lindex
 
 
 
 

 

Gris de lin

Som ni vet vid det här laget är jag så fascinerad över färger fastän jag numera inte använder särskillt många klädfärger själv. Tant Gredelin ifrån Elsa Beskows fina saga som vi väl nästan alla läst vid något tillfälle gillar ju mjuka "syrénlila" toner. Färgnamnet gredelin förknippar vi därför med nyanser av violett eller lila.
I själv verket stammar ordet gredelin ifrån franskans gris du lin vilket betyder lingrått. Att linet fått ge namn till en färg är inte förvånande eftersom detta material var väldigt viktigt innan bomullen kom under andra delen av 1700-talet. Lingrått skulle jag tippa ligger på den mellangrå skalan men det finns säkert också några som skulle kalla grafitgrått för lingrått. Detta med färgnamn är inte det lättaste. I tant Gredelins violetta färger som hon omger sig med finns det grått för annars hade färgen inte blivit så softad som den är.
Bloggen har kommit lite i skymundan på grund av jobb och studier vilket jag beklagar. Sänder därför en stort tack-kram till er som troget fortsätter att följa mina inlägg.
Ifrån ett råkallt, småblåsigt och "lingrått" Göteborg önskar jag er alla en riktigt god helg.