Bloggande

Noterade alldeles nyss att jag skrivit 938 inlägg sedan den dagen för ca fyra år sedan då min dotter tyckte att jag skulle börja blogga något som jag själv var väldigt tveksam till eftersom jag trodde att det skulle vara för svårt. Jag medger att det var lite stökigt i början och speciellt när det gäller bilder. Idag kan man väl säga att jag blivit varm i kläderna men naturligtvis har jag fortfarande massor att lära mig. Om du funderar på att börja blogga kan jag verkligen rekommendera dig att kontakta Linda på Ekko Web Solutions som kan lotsa dig vidare in i bloggandets värld. Under maj månad var jag med i Lindas testgrupp Företagarens Bloggutmaningen men jag deltar också i samma utmaning nu i juni. Dessa utmaningar har givit mig bloggvänner lite varstans i landet och jag har fått kunskap genom att läsa deras bloggar som jag kanske inte annars hittat.
Bloggandet har en viktig funktion att fylla för genom din blogg kan du som företagare skaffa kunder eller om du tillverkar något sälja dina alster. Ge inte upp i förtid för det är precis med en blogg som med business att det inte fungerar över en natt. I början kanske man bara har ett fåtal läsare men med tiden bygger du upp en läskrets som sedan följer dig eftersom ni delar samma intressen. Det händer oss alla att antalet besöker minskar ibland för att sedan skjuta i höjden igen vilket kan bero på många olika saker men så är det ju med allt annat ockå dvs ibland flyter vårt arbete och vårt liv medan det känns motigt andra dagar. Om det är någon av er som gör slag i saken hör av er så att jag också kan börja följa era bloggar. Stort lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mixa dina favoritplagg

Jag vill börja dagens inlägg med att tacka för alla era kommentarer till gårdagens inlägg. Det är bra att vi alla gör så gott vi kan att försöka återbruka, återanvända, skapa nytt av gammalt och inte slänga i onödan. Idag är det samma tema men nu handlar det om kläder. Det är inte mängden plagg i garderoben som är det intressanta utan hur man kan kombinera dem. Tempot i dagens samhälle är högt och alla är konstant stressade vilket också smittat av sig på sättet vi shoppar och kreativiteten att mixa och matcha våra kläder. 60-talet har i efterhand fått epitetet slit och släng men jag tycker det passar betydligt bättre på dagens samhälle eftersom vi endast använder ca 1/4 del av alla kläder vi köper. När det gäller att shoppa smart får man inte ha för bråttom. Det resulterar i att plaggen blir hyllvärmare, tar plats, ger oss kanske dåligt samvete, tär på ekonomin, måste bytas eller returneras och inte minst viktigt det är negativt för miljön. I GP fanns en artikel (undersökning av Postnor enligt Fri Köpenskap) för ett litet tag sedan som berättade att vi under förra året returnerade 3,5 miljoner varor och att det främst handlar om kläder som inte stämde i storlek eller passform. Näthandeln är här för att stanna men för att ditt köp skall bli meningsfullt vill jag ge dig några tips på vägen:
  • Storlek är bara en siffra medan passform är något annat.
  • Mät din egen kropp och jämför med de eventuella måttbeskrivningar som finns om plagget. Var noga med vidd över byst, midja och höfter samt titta efter var eventuell midja är placerad samt längden på plagget. Ser plagget mycket insvängt ut i midjan och du har en rak kroppsform undvik köp och tvärtom. Har man en högt eller låg placerad midja undvik plagg med fastsydda bälten. Skärpet kommer nämligen inte att sitta i midjan som var tänkt.
  • Notera också vilket material plagget är tillverkat i. Är det hårt och styvt och bygger ut eller är det mjukt och följsamt eller är det stretch. Ju finare kurvor din figur har desto viktigare är nämligen materialet.
  • För att du skall bli nöjd med ditt köp så skall det också kunna kombineras med dina andra plagg. Kan du endast se att det nya plagget passar tillsammans med ett eller två befintliga plagg - köp inte. Om det nya plagget däremot kan mixas med tre eller ännu flera plagg är köpläge.
  • Ta en semesterdag till att gå igenom din garderob och gör en riktigt bra garderobsplanering. Hur du skall gå tillväga återkommer jag med i ett annat inlägg.
Här ser ni att man kan skapa över 30 kombinationer av sina 13 favoritplagg. Hur många kombinationer av just era favortiplagg kan ni skapa? 
 
 
 Bildkälla: Pinterest
 
Kategori: Elisabeth, Tips; Taggar: Passform, kroppsform, figur, återanvända, kreativitet, kombinera, felköp, impulsköp, iögonfallande, köpläge, garderobsplanering, 60-talet, tempo.

Lita på alla dina sinnen

För några år sedan var jag på Göteborgs konserthus och lyssnade på Fredriks Lindströms föreställning Svenskar är också människor. Han ironiserade hejdlöst med den svenska mentaliteten och kulturen och att vi med vårt ord lagom är mer extrema än vi tror. Hans enmansshow är något av det bästa jag sett i underhållningsväg och han har publiken i sin hand från första stund. Vi vrider oss av skratt men ibland blir vi även generade när han radar upp igenkänningsbara exempel på vad som är typiskt svenskt. 
Att vi också slänger mat och dryck eftersom bäst-före-datum passerat istället för att lita på våra egna sinnen tog han också upp. Detta är säkert något som vi nog alla gjort oss skyldiga till vid något tillfälle. Han frågade publiken om vi tappat vårt lukt- och smaksinne eller vad det beror på? Jag kan aldrig minnas att min mamma, farmor eller någon annan i deras generationer slängde något i onödan. De litade helt enkelt på sina sinnen och kunde konsten att återanvända det mesta både i både mat- och klädväg.
Jag testade denna grädde 14 dagar efter utsatt datum och den luktade och smakade precis lika bra som om de varit ny. Hur många av er brukar slänga slentrianmässigt eftersom tiden gått ut?