Klassisk elegans

Det enkla och tidlösa har jag skrivit om massor av gånger. Jag vet att för vissa kan ordet klassiskt låta lite trist och intetsägande men den som tänker tidlöshet har det så mycket enklare att bygga en bra basgarderob. Den enkla och neutrala basen skvallrar inte om när plagget är tillverkat och, inte minst viktigt, den är så mycket lättare att klä upp med spännande accessoarer.
Jag följer TV-serien Black Widows och norska skådespelerskan Synnöve Macody tycker jag är oerhört snyggt klädd i sin klassiskt internationella stil.
                               Trevlig helg och trevlig Valborg önskar jag ifrån ett lite grått och småregnigt Göteborg!
 
 Bildkälla: https://www.facebook.com/DeLaRueDreamers/photos/a.438284262905424.102384.438269312906919/1350709961662845/?type=3&theater
 

Vi skall spela golf med jobbet - Vad skall jag ha på mig?

Frågan kommer ifrån en man vars företag har bestämt att personalen skall spela golf som en teambuildingaktivitet. Naturligtvis varierar klädreglerna mellan olika klubbar så därför är mitt första tips att fråga kollegor, titta på golfklubbens hemsida och se om de nämner klädkoder och färger. Sist men inte minst viktigt är gå igen den egna garderoben och se vad som kan vara lämpligt. Om man inte spelat golf tidigare och inte heller har tänkt att utöva sporten i framtiden tycker jag inte man skall lägga ned för mycket pengar på speciella golfkläder. Varför inte också höra efter med vänner och bekanta om de eventuellt har något passande att låna ut.
 
Tips på lämplig klädsel på golfbanan:
 • Klädseln skall vara vårdad men också gå att röra sig i.
 • Skjorta/tröja s.k pikémodell med lång eller kort ärm beroende på temperaturen.
 • En regnjacka för eventuella regnskurar.
 • Vissa klubbar tolererar shorts andra inte. 
 • Chinos.
 • Om det är strålande sol behöver man också skydda huvudet. Tänk på att en skärmmössa endast skyddar ögonen och inte hjässan.
 • Man behöver inte absolut bära vita kläder.
 • Golfskor greppar bra vilket är viktigt om gräsmattorna är våta av regn.
 • Prisklassen för golfkläder varierar stort. Vad man skall välja beror på den personliga stilen, den egna plånboken och om man tänkt sig att fortsätta med denna sport.
 •  
Olämplig klädsel:
 • Jeans, träningsoverall, kortbyxor, urtvättade t-shirt, linnen, sandaler, tofflor. Man får naturligtvis inte heller ta av sig tröja även om man är väldigt varm.
Samma tips gäller naturligtvis också för kvinnor men de har ytterligare ett val d.v.s att spela i kjol istället för shorts eller långbyxor.
 
Hoppas att ni får en härlig dag på golfbanan och lycka till!
 
 Bildkälla: Pinterest

Titta vad du hade på dig förra våren!

Jag tycker man ska titta på vad man hade på sig förra våren, för vi köper alldeles för mycket kläder i Sverige och det är skamligt när vi har de klimatförändringar vi har, säger Philip Warkander. Istället är ett tips att satsa på små accessoarer som kan förändra looken och ge en känsla av nyhet utan att byta ut hela garderoben. Hos DN kan du läsa mer om Philip Warkander, lektor i mode.

Jag ställde frågan "är det någon som har en stor garderob men ändå inget att ta på sig" när jag promotade för min Stilkurs i Lysekil förra veckan och jag noterade många som nickade lite försynt. Visst är det så i dagens Sverige att vi alla har betydligt fler kläder än vad vi behöver. När jag sorterade kläder på min vind för ett tag sedan upptäckte jag en snygg lång svart kofta som nästan såg helt oanvänd ut. Jag köpte den säkert för ca 30 år sedan när en designer hade utförsäljning av sin provkollektion. Den är smal i siluetten, har ett klassiskt snitt, finstickad, knapplös, fickor i sidsömmarna och når strax nedanför vaderna. Nu har min dotter ärvt den och hon bär den med en fuskpälskrage. Ett gammalt plagg som fått ett nytt liv. Kanske har ni något hängande som ni också glömt bort och som kan komma till användning igen. Se på dina gamla kläder med nya ögon.

Jag hittade en kostym som jag hade sent 80-talet och jag kunde inte göra annat än skratta. Vidden över axlarna, den helt raka boxiga modellen, det lite lätt glittriga tweedmaterialet ja allt det som var så typsikt för detta decennium. Som tur var hittade jag också den vita sidenblusen som jag bar till kostymen som naturligtvis också hade axelvaddar och snyggt lagda veck över axlarna á la TV-serien Dynastin. Detta är plagg som jag aldrig kommer att göra mig av med eftersom de tillhör den moderna klädhistorien. Tänk ändå vad kläder berättar!

 
 Bildkälla: Pinterest