Klassisk, chic och kvinnlig maktsignal

Knytblusen var ett trendigt plagg under mitten av 1980-talet och då främst bland kvinnor i karriären. En klassisk knytblus är ett bra nyckelplaggg i garderoben och kan idag lika väl kombineras med jeans och tröja som med pennkjol och kavaj.

 Följande korta rader har jag kopierat ifrån ett arbete av min dotter som är Modevetare. Det är intressant att bakom många av de plagg som vi bär finns budskap som de flesta av oss aldrig tänker på.

Männen med makt klär sig enligt samma formella klädkod över hela världen för att understryka att de tillhör en grupp med samma värderingar. Precis som den engelska filosofen Spencer antyder i The Principles of Sociology, 1879, kan ett visst objekt som hängs på kroppen visa en slags överlägsenhet. Lite förenklat kan flugan eller slipsen hos herrarna jämföras med knytblusen hos kvinnorna. Att knyta något i halsen signalerar konservatism, prydlighet och att man har kontroll. 

Oavsett yrket så vill vi väl alla visa att vi är kompetenta och har kontroll över det vi gör och för att ytterligare understryka detta kan alltså en blus som är knuten med en rosett i halsen var en bra signal. Hos HM finns en knytblus i satin med svart rosett som jag tycker är trevlig men det finns även helt svarta eller vita blusar. Den blåa knytblusen kommer ifrån Lindex

En stor rosett som den röda kan också vara perfekt när man vill förändra sin blus och kjol till ett snygg festklädsel.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg och hoppas att solen lyser lika vackert under hela helgen.

Bildkälla: Pinterest, HM och Lindex
 
 
 
 

 

Kommentera inlägget här: