FÖR ATT NÅ EN VARAKTIG FÖRÄNDRING ÄR KUNSKAP A OCH O!

 Bilden har jag lånat ifrån DN:s artikel som finns länk till i texten nedan.

Av alla kläder vi shoppar använder vi endast 20%. Resterande kläder hänger och tar plats, skänks bort, hamnar på Traderas/Blocket eller i värsta fall läggs i soporna och skapar stora miljöproblem vid förbränning.

Vi kan inte rycka på axlarna längre och tänka att det angår inte oss. Jag har tidigare bloggat om den enorma vattenmängd som åtgår vid tillverkning av ett par jeans. Här i DN:s artikel  får ni ytterligare ett exempel på det resursslöseri som förekommer "En t-shirt väger ungefär 250 gram. För att producera en t-shirt krävs minst ett kilo kemikalier, då främst färgning och beredning är kemikalieintensiva processer. Det går åt minst 2.000 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt."

En annan aspekt är att alla kemikalier som används vid beredning och tillverkning och som kan framkalla livslånga algerier hos dem som jobbar med råvarorna och som syr våra kläder och också hos oss slutkonsumenter.

 • Vad är det shopping triggar igång inom oss?
 • Vad är det för kick vi får när vi står framför kassan med ett nytt plagg i handen?
 • Blir vi lyckligare?
 • Blir vi snyggare?
 • Får vi bättre självförtroende?
 • Varför tänker vi inte tvärtom?
 • Varför tänker vi inte på den stora summa pengar vi kan spara genom att avstå att shoppa det som vi vid första anblicken anser oss inte kunna leva utan?
 • Varför tänker vi inte på de människor som far illa när de tillverkar våra kläder?
 • Varför tänker vi inte på den miljöförstöring som vi alla är en del av?
 • Varför tänker vi inte istället på de kvalitativa plagg med klassiska vi kan shoppa som håller över tid?
 • För visst kan vi leva utan dessa plagg eftersom vi ändå låter 80% av våra inköp hänga oanvända.
Vill ni få mer kunskap om hållbart mode och hur ni skall skapa en garderob med plagg som ni verkligen använder anmäl er till någon av mina workshop. Ju mer kunskap vi har om oss själva, våra egna färger, personliga stil, detaljer, material och accessoarer desto lättare blir det att handla smart och att undvika felköp som är en av bovarna i dramat när det gäller miljö och vår egen ekonomi.
 
Nästa tillfälle att gå min workshop är 24-25 februari hos ABF. http://www.abf.se/Distrikt-och-avdelningar/ABF-Goteborg/Kurser-och-studiecirklar/Design-inredning-tradgard/Bli-din-egen-stylist-Helgkurs-lordag-sondag-24-25-februari/
17-18 mars kör jag i Henån. Anmälningslänk kommer.
7-8 april kan vi träffas i Alingsås. Anmälningslänk kommer
Anonym:

Kul att du länka till deras artikel, synd bara att man va tvungen att va prenumerant för att kunna läsa artikeln😩. Men din text va intressant. 👍🏼

Svar: Tack för din kommentar. Gick in och kollade länken i mitt inlägg. Den fungerade för mig fastän jag inte är prenumerant. Det var ju märkligt. Undrar vad som skett.
Önskar dig en bra dag
Elisabeth

Elisabeth Bövik

Kommentera inlägget här: