Låt seglarskorna stanna hemma!

Hur skall man klä sig när man söker jobb? Detta är en fråga som jag fått många gånger och speciellt av elever som jag föreläser för i olika skolor.

Naturligtvis beror det på vilken typ av jobb man söker och hur människor klär sig i denna bransch. Å andra sidan klär man sig ju inte i typiska yrkeskläder/overaller etc när man är på anställningsintervju hos t. ex ett byggföretag.
Det är bra att göra en research om företaget ifråga så att man vet hur klädkoden ser ut och kan anpassa sin egen klädsel därefter. Bor man i samma stad kan man sticka förbi och se hur de andra klär sig, bor man längre ifrån kan man studera deras hemsida. Platsannonsens utförande kan också ge en vink om vilka kläder man skall välja. Ju mer påkostad annonsen och hemsida ser ut desto viktigare är det att klä upp sig utan att man för den skull ser alltför sofistikerad ut. En blå kostym är aldrig fel men till de killar som inte har en kostym fungerar en blazer lika bra. En ljusblå skjorta med fodrad krage i button-down modell eftersom denna kragmodell ser snygg ut även utan slips. Bröstnäsduken som jag skrev om i förra inlägget är den detalj som jag tycker alla killar bör skaffa. Jeans eller chinos? Jag rekommenderar chinos i marinblått eller ljus beige istället för jeans. En dressad brun skinnsko och matchande bälte ger ett välklätt intryck. OBS! Inte seglarskor som ni ser på bilden nedanför. De passar för båtlivet.

Vad ni skall undvika är storstickade tröjor, slitna jeans och slitna sneakers för detta för tankarna till fritidssysslor. Glöm inte heller att besöka frisören ett par dagar innan. Tänk på att klä dig på ett sätt som ger dig en fördel och inger förtroende hos omgivningen. Klä inte ned din kompetens!

 

Kommentera inlägget här: