Nyhetens behag eller uppdatering av tidigare trender?

Det är mycket fascinerande att se hur uttryck, tankar, trender och mode som vi tror uppstått nyligen egentligen skapades för många hundra år sedan.

Under 1600-talet var det ingen hejd på överdåd i material, form och färg och männen var lika pråliga om inte pråligare än kvinnorna. "Det var barockt även för en barockman." Högklackat bars lika väl av män som av kvinnor. De högklackade skorna var nämligen lämpliga att använda under ridturer då fötterna inte gled ur stigbyglarna lika lätt. Män som bar högklackat visade också att de tillhörde en elit som endast gick omkring i de vackra salongerna och inte behövde beträda 1600-talets smutsiga fält och utföra någon form av kroppsarbete. I högklackat såg männen också mycket resligare ut vilket var viktigt och manligt. Ludvig XVI har en stor kung men inte när det gällde proportionerna. Han lär ha varit ca 1.63 cm men med hjälp av klackarna blev han ytterligare ca 10 cm längre. Klackarna och sulorna var alltid röda vilket ytterligare var ett tecken på rikedom och makt eftersom den röda färg var mycket var dyr att framställa.
Om Louboutin inspirerats av de franska röda sulorna och klackarna under 1600-talet vet jag inte men rött är även idag en uppmärksamhetskrävande färg vilket gör att Louboutin-skor inte lika lätt går omgivningens ögon förbi.
Intresserad av föreläsningar om dräkthistoria?
 
Kommentera inlägget här: