Hur blir man en god lyssnare?

Under veckan som gått har jag jobbat i Malmö med ämnen "hur gör du ditt bästa första intryck" men vi har också gått igenom grunderna i retorik och presentationsteknik. Att stå framför en grupp och hålla en föreläsning kan för många vara lite pirrigt och något man gruvar sig inför. Det finns många knep man kan lära sig för att det skall kännas bättre men A och O är faktiskt att vara påläst. Ju bättre men kan sitt ämne desto bättre självförtroende får man. Att ha ett öppet kroppspråk och vara rak i ryggen hjälper också till när man vill känna sig mer bekväm samtidigt som det för publiken signalerar att man är kompetent och värd att lyssna på. Öva, öva och åter öva är inte helt otippat det bästa knepet och gärna också framför en helkroppsspegel för då får då kan man också chans att kolla sitt kroppsspråk. Har man ett väldigt livligt kroppsspråk försöka tona ned detta ett snäpp. Den som vet med sig att den står helt stilla bör träna på att göra några rörelser som känns bra.

Som deltagare i publiken kan man också dra sitt strå till stacken genom att vara en riktigt god lyssnare. Det behövs egentligen inte så mycket mer än att man försöker hålla ögonkontakt, nickar instämmande och kanske också antecknar. Om det är fritt fram att fråga under föreläsningen visar man också sitt intresse genom att ställa frågor.

En dålig lyssnare är den som t.ex upprepade gångar börjar tittat på klockan, fäster sin blick på det som pågåg utanför fönstret, börjar gäspa och kanske också tar fram sin mobiltelefon.

Min grupp fick träna på hur det kändes att berätta en episod när vi agerade goda och dåliga lyssnare. De var alla överens om att det kändes väldigt jobbigt att försöka berätta något när alla spelade helt ointresserade. Det är rent av väldigt oartigt att inte bemöda sig för att vara en riktigt god lyssnare.

Jag var på en föreläsning för några år sedan när föreläsaren helt plötsligt slutade tala och med stränga ordalag bad en man lämna salen om han inte kunde låt bli att somna på hennes presentation.

Jag vet inte om jag skulle varit lika tutt som denna föreläsare var om någon skulle somnat under en av mina presentationer? Hur skulle ni gjort?

Önskar er alla en riktigt god helg!

 

Kommentera inlägget här: