STILIKON ATT INSPIRERAS AV


 
Det är alltid lika intressant att studera hur kläder vi bär hjälper oss att poängtera, betona eller om vi så vill tona ned vår personlighet för att passa tillfället ifråga. Mode kan alltså öppna stängda dörrar men också stänga oss ute ifrån dörrar vi skulle vilja ha tillträde till. Businessmän och även män inom andra yrken där den formella stilen är ett understatement är sig ganska lika runt om i världen och det är få som kan eller vågar sticka ut på ett positivt sätt från sin klassiska utsida.

En man som jag gärna skulle vilja att ni lät er inspireras av är ex presidenten John F Kennedy. Genom sin utsida, mer än sin retorik säger de initierade, gick han segrande ur den världens första tv-sända politiska debatt i USA 1960. Ni minns väl vem man debatterade mot? Richard Nixon. Man kan säker också förmoda att den s.k. halo-effekten hade ett finger med i spelet. Den medför att när någon ser så bra ut som John F Kennedy gjorde och var så snygg i sin preppy-stil så tillskrivs en sådan person många fler positiva egenskaper per automatik utan att vi vet om det verkligen förhåller sig så.

Detta är ingen ny företeelse för så resonerade man redan under 1700t. De som var vackra, klädde sig snyggt ansågs också ha ett vackert inre. De höll sig friska och de var mer intelligenta och allmänbildade än andra.

För att återgå till världens första TV-sända debatt så ställdes alltså ungdom med solbränd hy klädd i ljusare nyanser mot en äldre man, Richard Nixon, med en mörk skäggväxt, lätt utarbetad och som klätt sig helt riktigt efter sitt sätt att se nämligen i en mörk kostym, vit skjorta och klassisk slips. Det var ju svart-vit TV dessutom vilket inte gynnade Nixon. Personligen tror jag också att JFK:s oerhört vackra hustru och fina små barn också gav honom en klar fördel..

Den största ikonen för denna preppy-stil om vi generaliserar lite är utan tvekan John F Kennedy. Ordet preppy, förberedande, är en förkortning av preparatory som kommer från preparatory school. Stilen uppstod vid colleges och internat på den amerikanska östkusten där välbärgade ungdomar sändes för förberedande studier innan det vara dags att söka till universiteten. Preppy är en välskräddad och skön mix mellan det klassiska och det lite mer sportbetonade. Klubb-blazer, dubbelknäppt med emblem, chinos eller flanellbyxor, buttondown-skjortor, clubslips, pennyloafers och kostymer i grå flanell. Passformen är också något ledigare i preppystilen än vi är vana vid. Det möjliggör mer rörelse och ger ett lättare kroppsspråk.

Att denna stil vilar på andra stilar som IVY och Trad får jag återkomma till i ett annat inlägg. Denna stil tycker jag personligen är mycket snygg och ett stort plus är att den passar herrar i alla åldrar. Brooks Brothers, Ralph Lauren, Gant och det svenska märket Morris är tre klädmärken med stor preppy-koll.

Kommentera inlägget här: