SLIPS, FLUGA OCH KNYTBLUS!

Bildkälla DN - Stockholms Fashion Week
 
KNYTBLUSEN började synas under mitten av 1800t. Därefter försvann den för att sedan bli trendig igen under 1980t. Men den har tidvis också varit ute i kylan. Knytblusen tillhör den s.k powerdressingen som uppstod under 1980t då kvinnorna började dyka upp i viktiga sammanhang i företags styrelserum och inom politiken. Ordet ”knytblusmaffian” myntades av dem som inte såg med blida ögon på att kvinnorna skulle försöka efterlikna de män de mötte i maktens korridorer. Knytblusen bars av många kända kvinnor som Antonia Axelsson Johnson, Nancy Reagan, Margaret Thatcher och Annika Falkengren. Även om kvinnor som ex Christine Legarde, chef för Int Valutafonden oftast väljer scarves eller sjalar istället för knytblus är det likväl en form av signal att inte låta denna viktiga del av kroppen vara oklädd. Halsen är en kroppsdels om vi sedan barnsben fått lära oss att skydda.

Att ha något knutet runt halsen har alltid varit ett tecken på att vi har full kontroll och vet vad vi sysslar med!

Den moderna slipsens historia sträcker sig tillbaka till 1600t och till kroatiska krigare som brukade bära en scarf, ibland knuten till en rosett, vid uniformskragen. På grund av sin duglighet i fält blev de kroatiska krigarna eftertraktade av dåtidens kungar och många av dem sökte tjänst i den franska armén. Deras sjal eller rosett var en detalj som naturligtvis väckte uppmärksamhet och den franske kungen Ludvig XIV och adelsmännen var inte sena att ta efter. Eftersom Frankrike var det främsta modelandet vid denna tid spred sig denna detalj vidare till andra hov i Europa. Kravatt kommer ifrån franskans à la cravatesom betyder ”på det kroatiska viset."

Dagens slips började ingå i männens klädedräkt under slutet av 1800t eftersom de herrar som var anställda på kontor skulle bära en formell klädsel. Även idag ingår en slips eller fluga i det som vi kallar strikt klädkod.

Under modeveckan i Stockholm som ägde rum alldeles nyligen fick vi se Sara Danius på catwalken i en knytblus. Det är ju ett plagg som hon ofta förknippas med men denna blus har hon designat själv i samarbete med Camilla Thulin.

I höst är knytblusen riktigt trendig igen. Å andra sidan är detta ett klassiskt och tidlöst plagg som kan klä upp dina jeans eller ge din dräkt ett striktare intryck. Jag återkommer med knytblusar ifrån andra företag.

Önskar er en trevlig helg!

 

Kommentera inlägget här: